Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad ställde upp i kris

Föreningslivet, kyrkan, studieförbund och privatpersoners engagemang har varit en viktig del i mottagningen av alla asylsökande som kom till Halmstad under flyktingkrisen.

– Halmstad fullständigt kokar av engagemang. Vi på kommunen hade inte klarat det här arbetet utan deras engagemang. Vi är väldigt tacksamma, säger Annika Vannerberg, integrationsansvarig på Halmstad kommun.

Det är många aktörer som samarbetat under året som gått. En gång i månaden i drygt ett års tid har representanter från flera frivilligorganisationer och Svenska kyrkan träffats för att få uppdaterad information om situationen från kommunen, Migrationsverket och ansvariga för de olika flyktingboendena i kommunen.

– Vi vill ju alla samma sak så det har varit bra att arbeta tillsammans, säger Elin Eckerberg.

Elin Eckerberg är en av två flyktingsamordnare i Halmstads församling. Hon har arbetat sedan hösten med att koordinera församlingens arbete för att ge de asylsökande ett gott mottagande i Sverige.

– Det har varit så berikande, man får så himla mycket tillbaka hela tiden. Jag har fått många goda skratt under året, säger hon.

Kyrkan arbetar för att sysselsätta asylsökande, till exempel genom att aktivera dem, som vill, i föreningsliv. I höst planerar Elin Eckerberg och kyrkan att ge sig ut till företag för att aktivt hitta fler praktikplatser.

– Jag har själv sett hur mycket det kan betyda för de här människorna att få ett ställe att gå till på dagarna.

När boendekrisen var som allra värst, en vecka i november, hade Migrationsverket inga sängar kvar att låta de asylsökande sova på. Då välkomnade Halmstads församling ett hundratal personer som sov på golvet i tre olika församlingshem. Madrasserna lånades från Försvarsmakten.

Varje vecka hålls språkcafé i Andersbergskyrkan, där svenskar och asylsökande möts för att öva svenska. Utöver det har kyrkan bland annat också erbjudit mindre bostäder till några personer, samarbetat med Röda korset för att samla in kläder, och gett stöd till enskilda personer som varit i särskilt behov.

Mycket av arbetet som har gjorts har finansierats av Halmstads församling själv. Nyligen har församlingen beviljats pengar från Svenska kyrkan centralt för att ytterligare en tjänst ska tillsättas.

En person ska på halvtid arbeta med integration ute på asylboenden. Planen är att vara på plats mer i asylboenden, knyta kontakter och just nu arbetas det fram planer för att en kvinnogrupp ska tillsättas, där kvinnor kan träffas och prata om svensk kultur.

För Svenska kyrkan har det aldrig varit en fråga om ifall de ska hjälpa till, utan enbart om hur. 
– Det har alltid varit självklart att kyrkan ska stötta människor i utsatthet, säger Elin Eckerberg.

De flesta av de asylsökande besökarna som kommer till kyrkan är muslimer, men Elin Eckerberg har aldrig varit med om att någon reagerat konstigt på att kristna hjälper dem.

Tvärtom tycker hon att hon har mött en stor förståelse och ömsesidig respekt från de asylsökande att just kyrkan hjälper till, eftersom religion är en så självklar del i många av de asylsökandes kulturer.

– För en del asylsökande tror jag till och med att det varit enklare att möta oss i kyrkan än det sekulära samhället, just för att vi har en tro. Det är enkelt för dem att förhålla sig till oss.

En del muslimer som är på besök går in i kyrkan och tänder ljus. En man som bodde i en av kyrkans lokaler översatte från arabiska på Google translate till knagglig svenska "ni har en Gud, vi har en annan Gud, men vi är så tacksamma".

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!