Inför kommande mandatperiod ska den politiska organisationen ses över.
Inför kommande mandatperiod ska den politiska organisationen ses över. Bild: Jari Välitalo

Halmstad ser över sin politiska organisation

Halmstad ska se över sin politiska organisation inför nästa mandatperiod. Det kan resultera i färre politiker och en ny fördelning av kommunrådsposterna.
– Vi ska ta ett lite större grepp, säger Ella Kardemark (KD), ordförande i personal- och ledningsutskottet.

ANNONS
|

Utskottet beslutade på sitt senaste möte att godkänna ett utredningsdirektiv kring hur kommunen ska organisera sig rent politiskt från och med nästa mandatperiod.

– Vi brukar alltid göra en översyn inför varje ny mandatperiod eftersom vi har som princip att inte sitta och besluta om platser man kanske själv besitter, säger Ella Kardemark.

Denna gång blir översynen dock lite mer omfattande än tidigare.

– Vi har gjort en förändringsresa på tjänstemannaorganisationen där vi slagit ihop bygg- och miljöförvaltningarna samt teknik- och fastighetsförvaltningarna. Utifrån det vill vi se över den politiska organisationen, säger Ella Kardemark.

Kan bli färre politiker

Möjliga scenarier är att nämnder slås ihop eller att antalet avlönade politiker blir färre.

ANNONS

– Min personliga åsikt är att det inte finns något egenvärde i att ha så många politiker som möjligt, utan vi ska ha en smart organisation. Precis som vi sett över tjänstemannaorganisationen måste vi också se över den politiska för även den finansieras med skattepengar, säger Ella Kardemark och fortsätter:

– När det gäller antalet nämnder är sammanslagningar en del av det man kommer att titta på men det är inte självskrivet att det blir så. Tittar man på andra kommuner är det inte ovanligt att det finns två olika nämnder för en förvaltning.

Att slå ihop byggnadsnämnden och miljönämnden kan till exempel innebära svårigheter eftersom de hanterar olika myndighetsfrågor.

Kommunrådsposter ses över

En annan sak som utredningen ska titta på är fördelningen av kommunrådsposter. I dag har de fyra allianspartierna var sitt kommunråd och Socialdemokraterna har två.

– Andra kommuner har en modell utifrån mandat i fullmäktige, säger Ella Kardemark.

Flest mandat i fullmäktige har i dag S (23 stycken), följt av M (16) och SD (10).

Utskottet var enigt i sitt beslut att godkänna utredningen. Sista ordet har kommunstyrelsen. Därefter blir nästa steg att ta fram olika förslag som politikerna får ta ställning till.

– Vi är tidigt ute. Den politiska organiseringen ska vara fastställd innan sommaren 2021, säger Ella Kardemark.

ANNONS

LÄS OCKSÅ:

ANNONS