Halmstad saknar en deponi för asbest

Sedan två veckor tillbaka kan inte privatpersoner lämna sitt asbesthaltiga avfall på deponi i Halmstad eftersom Slottsmöllans deponi har stängt.

ANNONS
|

Halmstads energi och miljös återvinningscentraler tar inte emot avfallet. Men all personal känner inte till hur kunderna ska gå tillväga för att bli av med asbestavfallet.

En privatperson som hört av sig till Hallandsposten fick bara beskedet av personalen på ÅVC Flygstaden att man inte tog emot asbesten. Ingen kunde hänvisa honom till någon annan mottagare.

– Det har kommit som en överraskning för oss att Slottsmöllans deponi, som drevs av Elia express, har stängt på grund av att deponin ska avslutas. Där tog man tidigare emot bland annat asbest för deponering, säger Peter Gustavsson, chef för återvinningscentralerna i Halmstad.

Han berättar att han häromdagen fick informationen om stängningen från en kund som hade kört till Slottsmöllan för att lämna asbestavfall.

ANNONS

– Elia har under alla år tagit emot det här avfallet. Nu finns det ingen som slutförvarar asbestavfall. Däremot kan vi hänvisa till exempelvis Ragnsells, som tar emot för vidare transport till deponi.

Peter Gustavsson säger att Hems återvinningscentraler aldrig kommer att ta emot asbestavfall.

– Det är av arbetsmiljöskäl. Vi vill varken utsätta vår personal eller våra kunder för risken att dåligt emballerat avfall kastas så att asbestfibrer kommer ut i omgivningen.

Men kan ni vara säkra på att inte folk i smyg slänger asbestavfall i containern för deponi på återvinningscentralerna, för att det blivit svårt att hitta någon som tar emot det?

– Den risken finns så klart, säger Peter Gustavsson.

För att få hantera asbest professionellt krävs tillstånd från Arbetsmiljöverket. Men en privatperson får utan tillstånd hantera asbest i exempelvis rivningsmaterial om det kommer från den egna fastigheten.

– Tidigare kunde man lämna asbest på Slottsmöllans deponi. Men vi har också tagit emot asbest, även från privatpersoner, säger Peter Hägg, säljare på Ragnsells anläggning i Halmstad.

Det finns dock ett mycket viktigt villkor för att avfallet ska tas emot.

– Avfallet måste vara packat så att det är helt tätt och plasten inte kan gå sönder. Emballaget ska vara tejpat så att det inte kan öppnas. Vi är rädda om vår personal och inget får komma ut i omgivningen när vi transporterar det vidare för deponering, säger Peter Hägg.

ANNONS

Den som lämnar farligt avfall till något av de privata företagen får betala en avgift.

Samtliga andra halländska kommuner tar emot mindre mängder asbestavfall på sina återvinningscentraler och deponier.

ANNONS