Halmstad redovisar stort plus för fjolåret

Tack vare ökade statsbidrag och minskade pensionskostnader slutade resultatet för Halmstads kommun i fjol på 353 miljoner.
– Det har varit ett oerhört osäkert år och det känns väldigt bra att det gick ihop sig på slutet, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M).

ANNONS
LocationHalmstad||

Kommunen gick in i år 2020 lyckligt ovetande om den pandemi som komma skulle och med en prognos som pekade på ett litet plus på 18 miljoner.

Med facit i hand blev det ett minst sagt turbulent år. Verksamheter har tvingats ställa in och ställa om. De ekonomiska prognoserna har varit osäkra och oron har varit stor för att Sveriges kommuner skulle gå med stora underskott.

Stort plus

Svaret blev ökade statsbidrag som för Halmstads del resulterat i ett rejält överskott även efter att bland annat engångsintäkter i form av försäljning av fastigheter och mark har plockats bort.

Resultatet landade på 353 miljoner, vilket kan jämföras med 106 miljoner för 2019.

ANNONS

– Det handlar i mycket hög grad om statsbidrag och vi har också haft en lägre kostnad för pensioner än budgeterat. Men det beror också på att en del verksamhet inte gått att genomföra. Till exempel har vistelsetiderna i förskolorna blivit mycket kortare med lägre kostnad som följd, säger Jonas Bergman.

Statsbidragen som ännu inte har spenderats har inte följts av återbetalningskrav vilket gör att kommunen kan använda dem framöver tillägger han.

– Våra olika verksamheter kommer att få ta med sig nästan 50 miljoner in i 2021. Vi har också en fortsatt hög investeringstakt och har ju gått från en tid då vi haft pengar på banken till att numera börja låna. I fjol lånade vi 100 miljoner och det här överskottet gör att upplåningen minskar, överskottet går till att bygga skolor, förskolor, äldreboende och vägar.

Ökad kostnad för bistånd

Nämnderna gör tillsammans ett överskott på nästan 100 miljoner när bland annat vinster från olika försäljningar har plockats bort.

Det som sticker ut är, liksom i fjol, kostnaden för ekonomiskt bistånd som fortsätter att öka. Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden har nu krav på sig att göra en genomlysning av verksamheten i syfte att få ner kostnaderna.

– Vi har skjutit till extra pengar till ekonomiskt bistånd men anser att man behöver jobba mer aktivt med att vidareutbilda och få ut folk i arbete, säger Jonas Bergman.

ANNONS

Sammantaget uttrycker kommunstyrelsens ordförande lättnad över att ett oroligt år slutat på ett så pass stort plus.

– Det har varit ett oerhört osäkert år, vi har tuggat på utan att riktigt veta. Vi har gjort våra investeringar, och samtidigt vill man inte vara ytterst ansvarig för att leda kommunens ekonomi ner i ett stort svart hål, så det känns bra att det gick ihop sig på slutet. Man har ute i verksamheterna lyckats hantera pandemin på ett mycket bra sätt, jag är imponerad.

LÄS MER:S-budget vann i fullmäktige – efter SD:s svängning

ANNONS