Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svajigt. Halmstads ras i rankningen Årets företagarkommun beror på flera orsaker, tror Marie Axtelius, regionchef på Företagarna i Halland.

Halmstad rasar i företagsrankning

Halmstad faller från plats 41 till 250 i rankningen Årets företagarkommun. Men det behöver inte betyda att det är nattsvart för företagen här.

Företagarnas rankning baseras bland annat på förändringar i företagens omsättning och resultat 2011 jämfört med föregående år. Den tar också hänsyn till hur många nya aktiebolag som har startat.

Halmstads tapp tros ha flera orsaker, varav euro-oron är en, menar Marie Axtelius, regionchef på Företagarna i Halland.

– Det är svajigt, det skapar mycket oro hos företagen och deras kunder, säger hon.

Samtidigt ökade företagen i Halmstad sin omsättning, i snitt med 17 miljoner, medan vinsterna föll. Det nyanserar bilden.

– Det kan bero på att de valt att anställa och göra investeringar, vilket påverkar resultatet. Om företagen vågar expandera är det ett tecken på att företagarna har framtidshopp, säger Marie Axtelius.

Varberg och Kungsbacka får bättre placeringar jämfört med 2011. Hallands län faller från plats ett till åtta och byter därmed plats med Västerbotten.

Varför syns en sådan drastisk förändring i Halland?

– Ligger man först måste man ha en väldigt stor ökning för att man ska behålla sin förstaplats. Att man fallit till en åttondeplats säger bara att takten på tillväxten minskat, men den är fortfarande väldigt god.

I Halland har företagens vinster minskat med 25 procent jämfört med 2011, medan den genomsnittliga omsättningen ökat med sju.

– Det tror jag kan härledas till att man gör investeringar och anställer för att man vill börja växa, säger Marie Axtelius.

Rankningen bygger på data från företag som har en omsättning på minst 100 000 kronor och som har mellan en och femtio anställda. Norberg knep i år förstaplatsen bland kommunerna.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!