Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Kulturrådet granskar Halmstad Lives krisstöd corona
Uppmärksamheten kring Halmstad Lives stora coronastöd har fått Kulturrådet att besluta sig för att granska bolagets ansökan. Bild: Roger Larsson

Halmstad Live granskas av Kulturrådet – kan tvingas betala tillbaka krisstöd

Hallandspostens granskning av Halmstad Live är en av orsakerna till att Kulturrådet nu granskar utbetalningen på åtta miljoner kronor i krisstöd till bolaget.

Hallandsposten berättades i juli att Halmstad Live fick ett av de största ekonomiska coronastöden när Kulturrådet beslutade om stöd till omkring 1 500 företag och utövare. Bara några få företag i landet fick mer pengar.

Halmstad Live erhöll 8 008 400 kronor, vilket ska motsvara ett intäktsbortfall på det dubbla beloppet. Stödet kunde maximalt bli 50 procent för ansökningar som gällde belopp över en miljon kronor.

Uppgiften om att bolaget som i sitt senast redovisade årsbokslut hade en omsättning på drygt fyra miljoner kronor väckte reaktioner. Och nu visar det sig att Kulturrådet har bestämt sig för att granska de uppgifter som ligger till grund för beslutet.

Redan när beslutet fattades ingick det i rådets plan att eftergranska ett antal bidragsansökningar. Hanteringen av stödet var skyndsam och pengarna behövde nå de krisdrabbade verksamheterna fort.

”Korrekta uppgifter”

HP har inte kunnat nå Kulturrådets chefsjurist Greta von Rosen Stövind för en kommentar, men i en intervju med Dagens Nyheter förklarade hon att utredningen kring Halmstad Live inleddes efter medierapportering i Hallandsposten, samt på grund av uppgifter som inkommit från privatpersoner.

”Vi kommer att kontrollera att de faktiskt har uppgett korrekta uppgifter. Annars blir det frågan om återkrav och eventuellt en polisanmälan om man skulle se att man hade uppsåt att lura oss.” sade hon.

Granskat uppgifterna

”Vi kommer att göra efterkontroller och se att pengarna går till det de är avsedda för. Skulle det visa sig att man fått stöd på felaktiga grunder kan vi komma att återkräva stödet. Vi har gjort en väldigt noggrann beredning och granskning av alla ansökningar. Vi har tagit stöd av extern konsult med särskild kompetens inom ekonomi och revision,” förklarade Bongi Macdermott, Kulturrådets kommunikationschef för HP tidigare.

Dagerns Nyheters granskning av uppgifter kring Halmstad Lives uppgivna artistavbokningar och pekar på det man uppfattar som felaktigheter, där Halmstad Live uppgett förlorade intäkter när artisterna i själva verket bokats om till senare datum. Tidningen ger exempel på minst sex artistframträdanden som bokats om. DN beskriver också: ”överdrifter kring inkomstbortfall”.

Helt transparent

Halmstad Live uppgav till HP att man varit ”helt transparent” i bolagets ansökan och företrädarna Anna Eriksson och Lavdim Syla beskrev bland annat att man befarar att hela 2020 kommer att bli ett år utan större arrangemang.

”Vi har förstått att det sticker i ögonen att vi har fått ett relativt stort stöd från Kulturrådet. Man bör då känna till bakgrunden, vi startade vår verksamhet i mitten av 2018. Inför uppstarten tillfördes bolaget stora belopp via ägarna, banker och andra aktörer. 2018 var av förståeliga skäl inget ekonomiskt bra år. Däremot lyckades vi under 2019 ”hitta vår publik”, etablera ett rykte som en seriös arrangör av egna evenemang och få en tillfredsställande ekonomi.” kommenterade bolagsmännen.

Serveringstillståndet i fara

Utöver den här granskningen ligger Halmstads kommuns krav på att serveringstillståndet för Halmstad Live ska dras in för prövning i Kammarrätten. Beslut i den frågan väntas senast i slutet av september.

LÄS MER: Tillstånd att sälja alkohol indraget

Dessutom kunde HP tidigare i veckan rapportera om att bryggeriet Spendrups stämt Halmstad Live och kräver bolaget på återbetalning av 1,2 miljoner kronor.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här