Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstad LiveFOTO: Roger Larsson / Hallandsposten Bild: Roger Larsson
Halmstad LiveFOTO: Roger Larsson / Hallandsposten Bild: Roger Larsson

Halmstad Live fick miljonbidrag från Kulturrådet

Bara Fotografiska i Stockholm och Krall entertainment I Göteborg har visat större coronaförluster än Halmstad Live. Halmstadföretaget beviljades nyligen 8 008 400 kronor i stöd.

Kulturrådet, vars styrelse utses av regeringen, har vid tre fördelningstillfällen beslutat om stöd till sammanlagt ungefär 1 500 sökande.

Företagen har visat att de haft stora intäktsbortfall. Som mest beviljades 75 procent av sökt belopp, eller 50 procent för de ansökningar som gällde belopp över en miljon kronor. Stödet har ett tak på 10 miljoner kronor, för att pengarna ska räcka till många.

Halmstad Lives bidrag på drygt åtta miljoner kronor har väckt reaktioner. Det motsvarar alltså ett intäktsbortfall på drygt 16 miljoner kronor, enbart under vårmånaderna från mitten av mars till slutet av maj.

”Sticker i ögonen”

För den som granskar företagen visar det hittills enda redovisade årsbokslutet en mer blygsam omsättning, på drygt fyra miljoner kronor.

– Vi har förstått, bland annat från sidor på Facebook, att det sticker i ögonen att vi har fått ett relativt stort stöd från Kulturrådet. Man bör då känna till bakgrunden, vi startade vår verksamhet i mitten av 2018. Inför uppstarten tillfördes bolaget stora belopp via ägarna, banker och andra aktörer. Sammantaget är det mycket stora belopp, beskriver företrädarna Anna Eriksson och Lavdim Syla.

Halmstad Live
Halmstad Live

Intervjun sker via mejl, de uppger att de är för upptagna för att hinna med en intervju ens via telefon.

Allt är inställt

– 2018 var av förståeliga skäl inget ekonomiskt bra år. Däremot lyckades vi under 2019 ”hitta vår publik”, etablera ett rykte som en seriös arrangör av egna evenemang och få en tillfredsställande ekonomi, fortsätter de och förklarar att det ledde till bokningar med mer kända artister för våren 2020, som Smith & Tell och Markoolio.

Under våren har alla evenemang ställts in eller skjutits upp.

– Halmstad Live är en av få arrangörer i Halmstad som uppfyller kraven för att ansöka om stöd. Stödet gäller intäktsbortfall som orsakats av att ett kulturevenemang ställts in.

Halmstad Live uppger att företaget varit helt transparent. Alla uppgifter granskas och kan kontrolleras i efterhand. Felaktigheter leder till krav på återbetalning.

– Vi utgår till att börja med att vi får in korrekta uppgifter. Men vi kommer att göra efterkontroller och se att pengarna går till det de är avsedda för. Skulle det visa sig att man fått stöd på felaktiga grunder kan vi komma att återkräva stödet, förtydligar Bongi Macdermott, Kulturrådets kommunikationschef och nämner:

– Vi har gjort en väldigt noggrann beredning och granskning av alla ansökningar. Vi har tagit stöd av extern konsult med särskild kompetens inom ekonomi och revision.

Betala alla samarbetspartners

En titt i företagets ansökan visar till exempel att man beräknar de förlorade intäkterna vid den inställda 90-talskvällen med artisterna Günther, Doktor Bombay och Drömhus till 787 580 kronor. Samma kväll beräknas ha inneburit direkta utgifter för gage, löner och varor på 263 500 kronor.

Vårens program innebar att evenemang med bland andra Markoolio, Smith & Tell, Lov1 och Mehmet, Staysman & Lazz samt dansbandet Larz-Kristerz och sammanlagt tio tillfällen då man planerat antingen ”Albansk musikkultur” eller ”Balkan musikkultur” och ytterligare tio kvällar där man planerade för ”Open DJ” och ännu ett antal andra arrangemang, ställdes in.

”Vår försiktiga bedömning nu är dock att vi får behålla tillståndet.” Anna Eriksson

Stödet från Kulturrådet innebär ett krav på Halmstad Live att betala alla samarbetspartners som om evenemangen hade genomförts. Undantag är om arrangörerna, artisterna eller till exempel ljud- och ljustekniker själva ansökt och fått stöd.

– Resten av 2020 bedömer vi inte kunna arrangera några större evenemang, om ens några alls. Istället har vi fokus på 2021, fortsätter Anna Eriksson och Lavdim Syla.

Men först: serveringstillståndet

Men allting i framtiden hänger först på en helt annan prövning, den om Halmstad Live ska få behålla sitt serveringstillstånd. Socialnämnden vill dra in serveringstillståndet. Motivet till det är bland annat skandalkvällen där ett kampsportsevent som döpts till att vara en ”roast” urartade och stora delar av publiken angrep kombatanterna och varandra inne i lokalerna i ett okontrollerat upplopp.

Nämnden pekar också på att Halmstad Live haft upprepade försenade inbetalningar på skattekontor och att man också fått kritik för brister i mathanteringen. ”...bolagets misskötsamhet är så allvarligt att det inte räcker med att dela ut en varning.” motiverar socialnämnden inför prövningen i Kammarrätten.

Har ni någon plan för framtiden om företaget i sin nuvarande form skulle mista serveringstillståndet efter prövningen i Kammarrätten?

– Det är klart att vi har funderat på alternativa lösningar om det skulle gå så illa i Kammarrätten. Vår försiktiga bedömning nu är dock att vi får behålla tillståndet, svarar Anna Eriksson och Lavdim Syla.

Kammarrättens beslut väntas i augusti eller september.

Läs också: Halmstad Lives tillstånd att sälja alkohol indraget

Fler som fick stöd av Kulturrådet

2 Entertain 5 156 000 kronor

Cirkus Brazil Jack 1 610 800 kronor

Falkenbergsrevyn 1 746 600 kronor

Liseberg AB 2 733 000 kronor

Lorensbergsteatern 2 062 000 kronor

Norra Brunn comedy 2 362 000 kronor

Sagohuset Junibacken 6 102 000 kronor

Wallmans 2 574 800 kronor

Live Nation 2 646 600 kronor

Tallink Silja 5 935 500 kronor

Wahlbeck Art production 115 300 kronor

Falkenbergsrevyn 1 746 600 kronor

Goda Livet i Halmstad 189 600 Kronor

Konsthallen i Hishult 199 500 kronor

Matz Blads orkester 392 400 kronor

Okome bygdegårdsförening 215 900 kronor

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!