Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Halmstads kommun har för dålig koll på sina anställdas sidouppdrag. Efter kritiken har kommunstyrelsen fattat beslut om att vidta ett antal åtgärder. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv
Halmstads kommun har för dålig koll på sina anställdas sidouppdrag. Efter kritiken har kommunstyrelsen fattat beslut om att vidta ett antal åtgärder. Bild: Roger Larsson/HP Arkiv

Halmstad har dålig koll på anställdas bisysslor

Kommunstyrelsen och flera nämnder inom Halmstads kommun har inte koll på de anställdas bisysslor. Det visar en granskning som kommunens revisorer beställt.

Den externa granskningen är genomförd av företaget Pwc och slår fast att Halmstads kommun inte har tillräcklig kontroll över de anställdas bisysslor.

De granskade nämnderna är barn- och ungdomsnämnden, byggnadsnämnden, fastighetsnämnden, teknik- och fritidsnämnden och utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. Även kommunstyrelsen har granskats.

Anställda sitter i bolag som gör affärer med kommunen

Revisorernas kritik grundar sig på flera konstaterade brister.

Bland annat finns det inget system för att dokumentera anställdas bisysslor, inga uppgifter om hur många sidouppdrag de anställda har totalt, och heller ingen kännedom om huruvida anställda sitter i bolag som gör affärer med kommunen.

– Revisionen kommer ofta med goda synpunkter. Vi håller inte med alla gånger, men i det här fallet håller vi med om det mesta, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Som anställd på kommunen finns det riktlinjer för vilka sidouppdrag man får ha. I grunden handlar det om att man ska ha trovärdighet som offentlig person.

Enligt Pwc:s granskning uppger tre chefer inom utbildnings- och arbetsmarknadsförvaltningen att det förekommer att anställda har engagemang i näringsverksamheter som bedriver affärer med kommunen.

Två chefer svarar att det till och med händer att anställda sitter i företag eller bolag som gör affärer med den egna förvaltningen.

– Man har rätt till vissa bisysslor, men det måste ske under ordnade former, säger Jonas Bergman (M), kommunstyrelsens ordförande.

Kommunen ska se över sina rutiner

Efter granskningen har revisorerna kommit med flera förslag på bättringar. Kommunstyrelsen har svarat att man håller med om kritiken, och att ett antal åtgärder ska vidtas för att se över och kontrollera riktlinjerna.

En åtgärd är en digital lösning där man enkelt kan söka och få svar när frågetecken kring anställdas bisysslor uppstår, berättar Jonas Bergman och tillägger:

– Vi kommer också se till att nämnderna ser över riktlinjerna. Varje förvaltning har ansvar för uppsyn av sin egen verksamhet.

Det är inte första gången som Halmstads kommun får kritik för rutinerna kring anställdas bisysslor. 2017 visade en granskning att personal inte redovisade sina engagemang enligt gällande riktlinjer.

LÄS MER: Rutiner för bisysslor följs inte av alla

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!