Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Äldreboendena i Halmstad kommer fortsätta ta emot besök trots det förvärrande coronaläget i Halland.
Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden i Halmstad, förklarar att det är först när regeringen kommer med ett beslut som det kan vara aktuellt med ett nytt besöksförbud på äldreboendena i Halmstad. Bild: Lina Salomonsson/Pontus Lundahl

Halmstad fortsätter att tillåta besök på äldreboende

Spridningen av coronaviruset har ökat kraftigt i Halland de senaste veckorna och tagit sig in på två äldreboende i Halmstad. Trots det är det inte aktuellt med någon variant av besöksstopp utan ett regeringsbeslut.

Äldreboendena i Halmstad har varit relativt förskonade från coronaviruset. Under en period i höst var samtliga boende i Halmstad fria från covid-19 men i början november kom beskedet att både äldre och personal på två olika boende blivit konstaterat smittade.

Med anledning av det ökade smittoläget i stora delar av landet har Stockholm redan beslutat att införa ett nytt besöksstopp på äldreboende och i Göteborg har man påbörjat processen för att göra likadant. Ett sådant beslut har dock inget stöd i lagen och är därför inte aktuellt i Halmstad meddelar Ana Maria Chrysoulakis, verksamhetschef för kommunens äldreboenden.

– Vi har diskuterat det men det är inte aktuellt just nu. Vi kommer att följa det regeringen beslutar, säger hon.

Varför fortsätter äldreboendena att släppa in besökare när smittan i Halland ökat så kraftigt de senaste veckorna?

– För att vi följer de rekommendationer som finns. Det finns inget juridiskt stöd för att förbjuda besök. Just nu är det inga stora bekymmer, besökarna ska vara friska, tänka på hygienen och hålla distans när de är på besök, säger Ana Maria Chrysoulakis.

LÄS MER: Råd för besök på äldreboenden följs upp

LÄS MER: Stockholm inför besöksstopp på äldreboenden

LÄS MER: Två döda i covid-19 på smittat äldreboende

Olagligt att ta egna beslut om förbud

Det nationella besöksförbudet på särskilda boende upphörde den 1 oktober och att kommuner eller regioner tar egna beslut om förbud är egentligen olagligt konstaterar Thomas Lindén, avdelningschef på Socialstyrelsen, i en artikel i Dagens Nyheter. Sådana beslut kan bara tas av regeringen.

– Det är myndiga personer som bor i sitt eget hem. Det finns ingen laglig grund för att förbjuda dem att ta emot besökare i sitt eget hem. Regelverket tillåter inte ett generellt besöksförbud på äldreboenden, säger han till DN.

Enligt Ana Maria Chrysoulakis kan äldreboende inte heller gå ut med en generell avrådan från besök. Däremot kan de exempelvis be en anhörig som känner sig krasslig att avvakta. Att förbjuda besök, oavsett om det är lagligt eller inte, har stor påverkan på de äldres psykiska hälsa.

– Man förstår hur människor mår när de inte kan träffa sina anhöriga. Ibland känns det som att välja mellan pest eller kolera, säger hon.

LÄS MER: Ny toppnotering i antal coronafall på en dag

LÄS MER: Besök på äldreboenden betyder mycket – även för anhöriga

Antalet fall har minskat

Förra veckan fanns 20 bekräftade fall av covid-19 bland äldre på två boende i Halmstads kommun. En vecka senare hade flera friskförklarats och totalt finns det nu 12 bekräftade fall bland boende. Eva-Karin Stenberg, medicinskt ansvarig sjuksköterska i Halmstads kommun, vill inte berätta om det handlar om kommunala eller privata boende.

– Det var väldigt många som var symptomfria, då kunde man friskförklara tidigare, säger Eva-Karin Stenberg.

LÄS MER: Coronasmittan har åter nått äldreboenden i Halland

LÄS MER: 31 covidfall på två äldreboenden: ”Det kom snabbt”

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!