Först ut. Halmstad blir först ut när sprututbyte ska erbjudas på vårdcentraler i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.
Först ut. Halmstad blir först ut när sprututbyte ska erbjudas på vårdcentraler i Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka.

Halmstad först med sprutbyte

Halmstad blir först ut i länet med att erbjuda sprututbyte. När verksamheten är fullt utbyggd beräknas 25–50 personer delta varje vecka.

ANNONS
|

I fjol svängde regionpolitikerna i frågan om att erbjuda missbrukare en möjlighet att i vårdens regi byta ut sina begagnade sprutor och nålar. Förhoppningen är att detta ska minska smittspridning och öka möjligheten till behandling och drogfrihet.

Sprututbytet ska ske i närsjukvården Hallands regi och en ansökan om att få starta verksamheten har nu skickats in till Inspektionen för vård och omsorg, IVO.

–Allt kan hända på vägen men planen är fortfarande att vi ska starta 1 mars, säger förvaltningschef Kjell Ivarsson.

Sprututbyte ska erbjudas på vårdcentraler i fyra av länets sex kommuner; Halmstad, Falkenberg, Varberg och Kungsbacka. Till en början startar verksamheten enbart i Halmstad, för att under 2017 byggas ut till övriga tre kommuner.

ANNONS

Anledningen är att Halmstad bedöms ha flest intravenösa missbrukare per capita i länet.

–Det gör att vi har bra möjlighet att göra skillnad, säger Ivarsson.

En specialistsjuksköterska och en läkare med erfarenhet av missbruksvård ska bilda ett mobilt team med hela länet som arbetsplats. De kommer också att ha viss hjälp av personal vid de vårdcentraler dit sprututbytet förläggs.

Sprututbytet sker i samarbete med bland annat kommunerna, psykiatrins missbruksvård, infektionskliniken, polisen och Hallands brukarförening.

Enligt beräkningar från Socialstyrelsen, som dock är några år gamla, finns det mellan 110 och 196 intravenösa missbrukare i Halland.

ANNONS