Halmstad blev nav för HBTQ-frågor

I helgen höll RFSL sin stora höstkonferens i Halmstad. 150 deltagare från hela landet samlades i Halmstad under regnbågsflagg.

ANNONS
|

I helgen vajade regnbågsflaggor på slottsbron. Halmstad hade i konkurrens med andra RFSL-avdelningar utsetts till värd för den stora höstkonferensen.

Det var tio år sedan sist.

– 2006 hölls den i Halmstad, säger Jonnié Jonsson, ordförande för RFSL Halland.

Prideföreningar och newcomers var inbjudna till konferensen där det gavs tips och råd och värdefulla erfarenheter utbyttes i olika ämnen – för medlemmar i olika befattningar.

Newcomersgrupperna består av nyanlända HBTQ-flyktingar. Halland är ett av de län som har startat upp en grupp i samband med flyktingströmmarna.

Och även om det registrerade medlemsantalet ännu är lågt, åtta personer, så är antalet deltagare fler – och behovet stort.

ANNONS

– Vi märker att den här gruppen ökar och att de hittar till oss, säger Jonnié Jonsson, som förklarar att grupperna är ett stöd för de människor som har flytt från förtryck och trakasserier i sina hemländer.

– Det är ett forum där man kan möta personer med liknande erfarenheter, säger han.

Konferensen pågick från fredag förmiddag till söndag eftermiddag. På lördagskvällen hölls en stor fest och middag på Kajskjulet.

Ordföranden Jonnié Jonsson summerar nu ett lyckat evenemang och konstaterar att besökarna gillade Halmstad.

– Det var jättekul att vi fick anordna konferensen och att alla var så nöjda, säger ordföranden.

ANNONS