Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hemvårdsnämnden i Halmstad har beslutat att återinföra tillfällig omvårdnadspenning för de som vårdar en äldre i behov av hemtjänst. Bild: TT/Arkiv
Hemvårdsnämnden i Halmstad har beslutat att återinföra tillfällig omvårdnadspenning för de som vårdar en äldre i behov av hemtjänst. Bild: TT/Arkiv

Halmstad återinför bistånd till anhöriga som vårdar äldre

Omvårdnadspenningen försvann i höstas eftersom intresset var svalt. Men nu återinför Halmstads kommun det tillfälliga stödet till anhöriga som vårdar en äldre i behov av hemtjänst.

Det var i april som Halmstads kommun beslutade att införa en tillfällig omvårdnadspenning. Stödet innebär att personer som hjälper en anhörig eller närstående, med insatser som hemtjänsten annars hade gjort, kan få en ekonomisk ersättning.

Biståndet försvann i höstas eftersom man såg att efterfrågan inte var så står. Under sommaren använde sig endast ett 20-tal personer av stödet.

Trots det gör omvårdnadspenningen nu återentré, efter beslut i hemvårdsnämnden.

– Vi ser att smittspridningen har börjat eskalera och i takt med det ökar oron bland våra äldre. Därför kände nämnden att det är en god idé att tillbaka stödet igen, säger Ann-Charlott Mankell (M), ordförande i hemvårdsnämnden, och tillägger att hon tror beslutet kommer mottas positivt.

Den nya perioden för tillfällig omvårdnadspenning är den 21 december 2020 till och med den 30 juni 2021.

Summan man kan få i ersättning varierar utifrån hur mycket hjälp som ges. Hjälper man någon en till tre gånger per dag får man 2 365 kronor i månaden. Är det fler än tre stödtillfällen per dag är beloppet 3 500 kronor, och är det hjälp dygnet runt kan man få 4 730 kronor.

Bakgrunden till insatsen är oro inför hemtjänstbesök. Många hörde av sig till hemvårdsförvaltningen i våras, när spridningen av covid-19 tog fart, och berättade att de kände sig obekväma med att få hembesök. Omvårdnadspenningen är ett alternativ till hemtjänst.

LÄS MER: Omvårdnadspenning införs i Halmstad

LÄS MER: Oväntat få har ansökt om omvårdnadspenning

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!