Bland annat på bussarna till och från Tylösand och Östra stranden finns det en risk för trängsel i helgen.
Bland annat på bussarna till och från Tylösand och Östra stranden finns det en risk för trängsel i helgen. Bild: Hallandstrafiken

Hallandstrafiken är beredd med extrabussar i helgen

Trots uppmaningen att inte åka kollektivt om man inte måste förväntar sig Hallandstrafiken att flera busslinjer kan bli fullsatta i helgen. Därför är de beredda på att sätta in extrabussar.

ANNONS
LocationHalmstad||

Enligt SMHI kommer helgen bjuda på högsommarvärme vilket kan innebära att hallänningar och turister flockas på stränderna. Det betyder att det, precis som förra helgen, kan uppstå trängsel på bussarna.

– Om man ser generellt så är sträckorna som går till stränderna de mest populära sträckorna i sommartid. Sen ser vi att det stundtals är mycket resenärer på linjer upp till Ullared. Det misstänker vi har att göra med ett visst gult varuhus, säger Peter Gyllander, press- och informationschef på Hallandstrafiken.

Varje vecka tar Hallandstrafiken fram en lista över de busslinjer som det finns risk för trängsel på. Fyra av fem linjer på veckans lista är bussar till eller från Halmstad.

ANNONS

– Det är baserat på förra veckans resande och vi gör en uppskattning av hur vi tror att det kommer se ut veckan framåt. Då är vädret en viktig faktor, när det nu blir ett högtryck i helgen utgår vi från att det blir ett större resande på linjerna ut mot stränderna. Mer vetenskapligt än så är det inte, grunden till dessa rapporter är våra förare som ser att det är mer folk på vissa och mindre på andra, säger Peter Gyllander.

Busslinjer med risk för trängsel:

Halmstad

Linje 2 (Fyllinge - Centrum - Sjukhuset): 12.00-13.00 & 21.00-22.00

Linje 3 (Hallarna - Norra Andersberg - Centrum - Karlstorp - Tylösand): 16.00-19.00

Linje 19 (Tylösand - Centrum - Östra stranden - Hagön): 16-18

Linje 401 (Halmstad - Oskarström - Torup - Rydöbruk - Hyltebruk): 12.30-14.30

Varberg

Linje 651 (Varberg - Ullared): 8.30-13.00

För att förhindra att bussarna blir överfulla med resenärer har Hallandstrafiken stärkt upp resurserna inför helgen och kommer ha några extrabussar i beredskap. Men man har inte satt in några extraturer i förväg.

– Vi bedömer att ordinarie trafik kommer att räcka men det finns några avgångar där vi ser att det kan finnas risk för trängsel och då vädjar vi till de som tänkt åka att kanske ta en tidigare eller senare buss i stället.

Med hur kort varsel kan ni sätta in en extrabuss?

– Vi sätter inte in extrabussar för att vi ser att det blir trängsel på en tur. Vi måste se att det finns ett större behov av det, det är en bedömningsfråga av hur situationen ser ut i stort. Eftersom vi pratar om stadstrafik där bussarna går var tjugonde minut är det inte riktigt lika akut, säger Gyllander.

ANNONS

Utöver att ha bussar i beredskap följer Hallandstrafiken Folkhälsomyndighetens fotspår och uppmanar resenärerna att välja ett annat färdmedel om de kan.

– Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och de säger att man helst ska undvika kollektivtrafiken. Kan man cykla, gå eller ta ett annat färdmedel är det bra. Allt för att undvika trängsel.

ANNONS