Herman Nikolic, chefredaktör för Hallandsposten, tyckte att Länstidningen Södertäljes seger i kategorin Årets redaktion var välförtjänt.
Herman Nikolic, chefredaktör för Hallandsposten, tyckte att Länstidningen Södertäljes seger i kategorin Årets redaktion var välförtjänt. Bild: Jari välitalo

Hallandsposten besegrades på mållinjen

Hallandsposten var bland de tre nominerade, men det räckte inte ända fram. Först över mållinjen i kategorin Årets redaktion kom i stället Länstidningen Södertälje.
– Men att vara en av tre finalister bland Sveriges alla redaktioner är hedrande, kommenterar HP:s chefredaktör Herman Nikolic.

ANNONS
|

När branschorganisationen Tidningsutgivarna (TU) på onsdagskvällen arrangerade sin årliga gala Årets dagstidning var Hallandsposten med bland de tre som nominerats i kategorin Årets redaktion. En tio personer stor delegation från HP var på plats i anrika Berns salonger i Stockholm när vinnarna skulle presenteras.

– Bara att bli nominerad kändes stort. Jämte Stora journalistpriset är detta de tyngsta utmärkelserna som finns i vår bransch, säger Herman Nikolic, HP:s chefredaktör och ansvarig utgivare sedan augusti förra året.

Vad betyder det för läsarna att HP är med i ett sådant här sammanhang?

– Tävlingen i sig spelar kanske inte så stor roll för prenumeranterna, men förhoppningsvis gillar de arbetet vi lagt ner på tidningen för att uppmärksammas här på galan, säger Herman Nikolic.

ANNONS

– Störst betydelse har det nog när vi ska rekrytera nya medarbetare eller tillsätta sommarvikariat. Att vi är en dokumenterat bra redaktion kan göra att fler duktiga journalister lockas att söka till just Hallandsposten, tillägger han.

Vinnare blev emellertid Länstidningen Södertälje, som haft ett brinnande gängkrig precis utanför dörren – vilket ställt exceptionella krav på redaktionen.

– Välförtjänt, de har haft ett år som är väldigt speciellt. Gängskjutningar och ett extremt nyhetsläge under hösten, med en bevakning som varje nyhetsredaktion kan förstå varit utmanande och viktig, kommenterar Herman Nikolic.

– Men att vara en av tre finalister bland Sveriges alla redaktioner är hedrande. Hallandspostens redaktion har också gjort ett fantastiskt bra år och vi satsar så klart på att knipa förstaplatsen nästa år. Inte minst för läsarnas skull, fortsätter han.

Juryn i kategorin Årets redaktion leddes av Kersti Forsberg, verksamhetschef för Fojo (Institutet för fortbildning av journalister) vid Linnéuniversitetet i Kalmar. Dessutom ingick Otto Sjöberg, vd för Mediarevolution Nu AB och tidigare bland annat chefredaktör för Expressen, Jesper Strömbäck, professor i journalistik/politisk kommunikation på JMG vid Göteborgs universitet, samt Olle Zachrison, ansvarig för digital nyhetsstrategi på Sveriges Radio och tidigare chef för Ekot.

Sammanlagt var det i år 120 bidrag som skickats in till de nio olika kategorierna, vilket är rekordmånga. I varje kategori nominerades tre bidrag och i den tyngsta klassen, Årets dagstidning – helhetspriset, vann Dagens Nyheter bland annat ”för en bevakning av kriget i Ukraina som håller världsklass”.

ANNONS

På scenen var det även utfrågning av kulturminister Parisa Liljestrand (M) om hur regeringen möter hoten mot pressfrihet och demokrati hemma och i omvärlden. Dessutom berättade den prisbelönte och internationellt uppmärksammade fotografen Andriy Dubchak om hur det är att rapportera från krigets Ukraina.

ANNONS