Gamla tunnor rostade vid Holms tvätt i Harplinge.
Gamla tunnor rostade vid Holms tvätt i Harplinge.

Hallands mest förorenade markområden

Här är de mest förorenade områdena i Halland, rangordnade efter prioritering:

ANNONS
|

Kvarteret Renen, Varberg

Området ligger centralt i Varberg och är omgivet av privata bostäder och två förskolor. Undersökningar visar på mycket höga halter av klorerade lösningsmedel. Här har tidigare varit en textilindustri.

Sedimentet i Ätran, Falkenbergs kommun

ANNONS

Här startade Falkenbergs varv AB sin verksamhet 1947. Provtagningar visar att området är starkt förorenat av bland annat koppar, krom och bly. Spridningsrisken till mark och grundvatten i området bedöms som hög.

Hamnutfyllnaden i Halmstad

I detta stora utfyllnadsområde finns både renade massor och farligt avfall. Det misstänks kunna vara länets mest förorenade område. I samband med byggen har man hittat allvarliga föroreningar, bland annat tungmetaller och oljeföroreningar.

Hamnutfyllnaden i Falkenberg

Vid Ätrans norra del har stora områden fyllts ut under åren. Både utfyllnaden, som består av olika typer av avfall, och industrierna i området har bidragit till förorening av mark och grundvatten.

Rydöbruk Sulfit, Hylte kommun

ANNONS

Sedan 1700-talet har det bedrivits olika typer av industriverksamhet i området, bland annat järnbruk och garveri. Det finns kisaska i ytliga jordlager och höga halter av tungmetaller.

Projekt Nordvästra Varberg

Monarks fabrik, Heurlins lackering och äldre deponier räknas till projektet. Området innehåller flera högt riskklassade verksamheter. Närliggande Getteröns fågelreservat räknas som ett av norra Europas främsta och gör detta prioriterat.

Holms tvätt, Halmstads kommun

Tvätten, som ligger i ett vattenskyddsområde med en vattentäkt, bedrevs mellan 1979 och 2009. Tvätten är omgiven av bostadshus och ett industriområde. Mätningar har indikerat att tvätt­vätska har läckt ut till mark och grundvatten.

Industrizink i Tvååker, Varbergs kommun

ANNONS

Här har det bedrivits ytbehandling av metaller sedan 1969. Företaget gick i konkurs 2009 och då fanns det inga pengar kvar för att transportera bort kvarlämnade kemikalier. Marken är kraftigt förorenad av metaller.

Borabo avfallsanläggning, Hylte kommun

Borabodeponin är kommunal och används i huvudsak av Stora Enso AB. Den finns med på listan över prioriterade områden eftersom den har samband med kisaskeproblematiken i Nissans dalgång.

Fd Auson/Tölö, Kungsbacka kommun

Mellan 1920 och 1983 bedrevs olika verksamheter i området, till exempel tillverkning av tak- och byggpapp, rostskyddsoljor och trätjära. Här finns en hel del föroreningar, men de tycks vara bundna i jorden.

Ekotvätt i Halmstads kommun, Rydöbruks träimpregnering i Hylte kommun, Halmstad järnverk i Halmstads kommun, Oskarströms sulfitfabrik i Halmstads kommun, Steninge glasbruk i Halmstads kommun, Knäreds galvano i Laholms kommun, fd Flaggstångsfabriken i Halmstads kommun, fd Skandinaviska jutespinneri och Väveri AB i Halmstads kommun, Landfästet i Halmstads kommun, Wallbergs fabriks AB på Slottsmöllan i Halmstads kommun, Hallands frökontor i Halmstads kommun, Lokstallarna i Halmstads kommun, Stora Enso i Hylte kommun, Marbäcksbruk i Halmstads kommun och Sandros bildemontering i Hylte kommun.

ANNONS