Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Wapnö AB fick mest pengar från EU under 2019.
Wapnö AB vann EU-bidragsligan i Halland. Företaget fick sammanlagt över elva miljoner kronor. Bild: Jari Välitalo

Hallands bönder fick nästan 500 miljoner av EU

3 109 halländska företag fick del av EU:s miljoner till lantbruket och landsbygden under 2019. Wapnö AB fick mest – 10 334 424 kronor.

Europeiska garantifonden för jordbruket och Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling fördelade nästan 13,1 miljarder till företag och fysiska personer i Sverige under 2019.

EU-stöden är bland annat tänkta att utveckla landsbygden i Sverige. Landsbygdsprogrammet är en del av EU:s strategi för en smart och hållbar tillväxt. I Sverige ansvarar Jordbruksverket för våra nationella program: havs- och fiskeriprogrammet, landsbygdsprogrammet och regional- och socialfondsprogrammet för lokalt ledd utveckling.

Under 2019 fick 3 109 halländska företag och personer dela på sammanlagt 499 642 516 kronor. Största enskilda mottagare är Wapnö AB, som fick sammanlagt 10,3 miljoner från de olika fonderna.

Länsstyrelsen är fyra på listan

Tvåa på den halländska listan är Högryd lantbruk AB i Varberg, som fick 9 877 438 kronor.

Nummer tre på listan i Halland är Lars-Inge Gunnarsson, vd för Skottorps säteri AB, som fick 6,99 miljoner kronor. Fyra på listan är Länsstyrelsen i Halland, som fick 5,35 miljoner kronor.

Myndigheter kan bland annat få del av de här stöden för att finansiera utbildning för sin personal inom de aktuella områdena.

Stadsnätet fick 4.1 miljoner

Femman på länslistan är det kommunala bolaget Halmstads stadsnät, som erhöll 4,15 miljoner ur Landsbygdsfonden för sitt arbete med att koppla upp landsbygden till internet.

Av Wapnö AB:s dryga tio miljoner i EU-stöd är ungefär sex miljoner från Garantifonden, direktstöd, och tänkta att bland annat främja Wapnö AB:s arbete med att utveckla jordbruksmetoder som har gynnsam inverkan på klimatet och miljön. Av de dryga fyra miljonerna som delades ut från Landsbygdsfonden är pengarna tänkta att ingå i företagets arbete med beskogning och skapande av skogsmark. Medel från fonden ska också användas för skogsområdesutveckling och förbättring av skogars livskraft.

Skateparken fick också

Att det verkligen rör sig om ett stöd som ska stärka landsbygden – och inte bara jordbruken i länet – syns exempelvis på att Hyltes största bidrag gick till Hylte skateparkförening, som fick 1 972 626 kronor under 2019 från Landsbygdsfonden.

Under Wapnös paraply finns också Wapnö O AB, som fick 1 548 203 kronor från de olika EU-fonderna. Pengarna till bolaget, som ”bedriver skötsel av odlad mark inom lantbrukssektorn”, är tänkta att användas till stöd för jordbruksmetoder med gynnsam inverkan på klimatet och miljön.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här