Hallå där... ...Lisa Lemke som lagat middag till 320 personer med halländska råvaror tillsammans med Region Halland i Alme­dalen.

ANNONS
|

Vad har du gjort i Almedalen?

– Jag har varit där och lagat en fantastisk härlig middag på halländska råvaror till ungefär 320 personer. Jag och Region Halland har haft seminarium där vi bland annat har pratat om hållbar matutveckling, och vad som gör Halland så bra när det kommer till mat.

Varför är länet så bra på mat?

ANNONS

– Jag skulle säga att det finns en unik vi-känsla i både Falkenberg och andra delar av regionen där krögare, matproducenter och entreprenörer jobbar tillsammans för att skapa någonting stort.

Kan de svenska politikerna någonting om mat?

– De kan äta! Men det diskuteras också mycket och finns ett stort intresse. Hållbarhetsaspekten är viktigt, arbete och inte minst landsbygdsutvecklingen är något som många tar på allvar.

Vad blev det för något på menyn?

– Späda grönsaker med dipp, en macka med färskost, omelett och syrade grönsaker. Även blandad chark och en krispig sallad med emmer, olika sorters kål och fina tomater och gurkor. Mitt mål med middagen var att ta med så många halländska producenter i maten som möjligt och kunna visa upp dem på Almedalen.

​Vad skulle du säga att den halländska maten är för något?

ANNONS

– Ett resultat av ett levande lantbruk som bara kan blir ännu mer levande. Men om jag ska säga något om vad jag vill att halländsk mat ska vara så är salladen jag gjorde en bra grej. Där får klassiska ur-halländska råvaror med hög kvalitet möta orientaliska smaker och traditioner. Ur ett integrationsperspektiv så önskar jag att det är så det nya Halland kommer att smaka, en blandning av gammalt och nytt.

ANNONS