Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Hallänningar misstänks för pirat-tv-fusk

Polisen nystar i ett misstänkt pirat-tv-nätverk. – Det finns uppemot ett tiotal misstänkta, säger åklagaren Henrik Rasmusson.

Polisen misstänker att flera personer sprider olovlig tillgång till betal-tv i ett så kallat ”card scanning-nätverk”.

Förundersökningsledaren kammaråklagare Henrik Rasmusson vid Internationella åklagarkammaren i Stockholm är väldigt förtegen och hänvisar till den pågående förundersökningen.

– Det finns uppemot ett tiotal misstänkta och det kommer sannolikt att bli fler, säger Henrik Rasmusson.

I samband med en husrannsakan i Falkenberg har polisen hittat avkodningsutrustning. Som i sin tur kopplas till tre personer i Halmstads kommun, som misstänks för att ha avkodat tv-signaler och på så sätt ska de ha sluppit att betala för tv-kanaler. Dock är ingen misstänkt frihetsberövad.

Brott mot avkodningslagen kan ge höga skadestånd och att administrera ett pirat-tv-nätverk kan ge fängelse i upp till två år.

2013 rapporterade flera medier om en tv-pirat som dömdes till ett års fängelse - och hela 37 miljoner kronor i skadestånd. Med hjälp av piratkoder hade kunder tagit del av Canal digital och Viasats utbud. Sedan hösten 2014 är det också straffbart av vara kund i ett pirat-nätverk.

Även under hösten 2016 slog Malmöpolisen till mot ett bolag efter misstankar om olovlig distribution av tv-sändningar.

Det fanns misstankar om en omfattad verksamhet som hade avkodat närmare 2 000 kanaler från främst Mellanöstern och Nordafrika. Tre personer anhölls för brott mot upphovsrättslagen och avkodningslagen.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här