Inför budgetfullmäktige i november förra året skrev HP att det kommunala bostadsbolaget ville ha sänkta avkastningskrav. HFAB motiverade detta med att det satsas så mycket på nyproduktion – och att det brukar ta minst åtta år innan satsningar på nya lägenheter bär sig ekonomiskt.

Ordföranden Jimmie Tschander (C) pekade på andra kommuner som sänkt kraven under sådana faser. Dessutom lyfte han fram att HFAB är inne i en tung fas med renovering av miljonprogrammets fastigheter, en puckel som inte tar slut förrän 2028.
LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta
Ändå klubbades en höjning av vinstkravet igenom – från 4 procent till 4,5 procent om året.
– Men eftersom den siffran ska vara ett snitt för de fem senaste åren måste vi i år upp i 5,8 procents avkastning för att nå den siffran, säger Jimmie Tschander och förklarar att det är den direkta orsaken till att 175 lägenheter nu läggs ut till försäljning.
LÄS MER: Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav
Vad de ska begära för de sju fastigheter det handlar om vill varken han eller affärsutvecklaren Emil Bergsten uppge.
– Vi vill inte att en eventuell köpare ska få veta den siffran, säger Emil Bergsten och förklarar att de först ska upphandla en mäklare som hjälper HFAB med försäljningen.
Ett riktvärde finns dock att utläsa i HFAB:s budget för 2021. Där kalkylerar man med 117 miljoner kronor i reavinst från fastighetsförsäljningar. Det är den siffran man utgått från när det bestämdes hur många och vilka lägenheter som skulle läggas ut till salu.
– Det återstår att se vad summan hamnar på. Vi hade inga uppdaterade marknadsvärden att utgå ifrån, kommenterar Ulrika Hjorth, HFAB:s divisionschef för verksamhetsutveckling och ekonomi.

Alla berörda hyresgäster uppges vara informerade om planerna och tanken är att alla försäljningarna ska genomföras i år.
– Ju snabbare, desto fortare kan vi visa ägarna att vi vill leva upp till deras nya krav. Men det finns inget slutdatum, säger Jimmie Tschander.
Tittar man på vad som valts ut ligger tre av fastigheterna, med totalt 127 lägenheter, intill korsningen Ridhusgatan/Järnvägsleden/Norra infarten.
– Vi har försökt göra ett attraktivt paket för en köpare, så att den kan göra något vettigt av beståndet, kommenterar Jimmie Tschander.



Frågan är dock om fastigheten Poppeln 14, i hörnet av Bergsgatan och Skolgatan, verkligen kommer att ingå i det paketet. Härom året ville de boende där omvandla sina hyreslägenheter till bostadsrätter.
– Vi ställde oss positiva och tog fram en prislapp genom två oberoende värderare, men den ansåg de boende var för dyr. Fast vi kan ju inte sälja under marknadsvärdet när det handlar om de kommunala skattebetalarnas pengar, förklarar Jimmie Tschander.
LÄS MER: Nystartad bostadsrättsförening i Halmstad
– Nu när de boende där fått veta att fastigheten ska säljas har de på nytt tagit kontakt för en ny diskussion om att bilda bostadsrättsförening, säger Emil Bergsten.
I övrigt rör det sig om två ensamma fastigheter i Halmstad. En länga med 19 lägenheter mitt emot Alevallen och ett hus med fyra lägenheter på Söndrumsvägen.


I Haverdal ska dessutom ett paket med 25 lägenheter säljas. Dels radhusliknande längor på Haverdalsvägen, dels parhusliknande fastigheter med havsutsikt på Särdalsvägen.
Enligt Emil Bergsten innebär det att HFAB därefter inte har några fastigheter kvar i Haverdal. Det kan vara av intresse med tanke på den ideologiska debatt som funnits kring frågan om vad det innebär att HFAB ska verka i hela Halmstads kommun.


I slutet av förra året rapporterade HFAB till kommunledningen om betydligt större planer på försäljning. Med utgångspunkt från 2019 års planeringsdirektiv, där den borgerliga majoriteten ville att HFAB skulle sälja ut delar av sitt bestånd på 11 000 lägenheter, skulle nämligen en lämplig ”portfölj” med objekt tas fram.
HP skrev i december att 2 000 lägenheter utreds för försäljning och att 700 bedömdes lämpliga att sälja i ett första skede.
LÄS MER: SD kan sätta p för en stor HFAB–försäljning
– Därefter fick jag klart för mig att punkten från de gamla planeringsdirektiven, om att utreda försäljningar, inte längre gäller nu när de nya direktiven är klubbade. Jag hade först inte koll på det, säger Jimmie Tschander.
De här HFAB-fastigheterna är till salu:
Linden 2: Byggår 1989. 56 lägenheter på Norra vägen 15, 17, 19, 21 och 23.
Linden 8: Byggår 1969. 41 lägenheter på Badhusgatan 16.
Poppeln 14: Byggår 1973. 30 lägenheter på Bergsgatan 11 A och B samt Skolgatan 19.
Advokaten 1: Byggår 1948. 4 lägenheter på Söndrumsvägen 22.
Brynjan 15: Byggår 1964. 19 lägenheter på Westmansgatan 37, 39 och 41.
Haverdal 3:10: Byggår 1989. 19 lägenheter på Haverdalsvägen 46 A–F, 48 A–C, 50 A–G samt 52 A–C.
Haverdal 2: 266: Byggår 1991. 6 lägenheter på Särdalsvägen 32 A–B, 34 A–B samt 36 A–B.
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!