Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Höjda vinstkrav tvingar HFAB att sälja 175 lägenheter

175 av HFAB:s lägenheter, både i centrala Halmstad och i Haverdal, är till salu. I årets budget räknar bolaget med att det ska ge 117 miljoner kronor i reavinst.
– Detta sker enbart på grund av ägarnas höjda avkastningskrav. Annars hade vi inte sålt, säger ordförande Jimmie Tschander (C).

Inför budgetfullmäktige i november förra året skrev HP att det kommunala bostadsbolaget ville ha sänkta avkastningskrav. HFAB motiverade detta med att det satsas så mycket på nyproduktion – och att det brukar ta minst åtta år innan satsningar på nya lägenheter bär sig ekonomiskt.

Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
Ordförande Jimmie Tschander (C) hade helst sett att HFAB sluppit höjda vinstkrav – och därmed inte hade behövt sälja de 175 lägenheter som nu är till salu. Bild: Roger Larsson

Ordföranden Jimmie Tschander (C) pekade på andra kommuner som sänkt kraven under sådana faser. Dessutom lyfte han fram att HFAB är inne i en tung fas med renovering av miljonprogrammets fastigheter, en puckel som inte tar slut förrän 2028.

LÄS MER: HFAB ska få höjda vinstkrav – men önskar sänkta

Ändå klubbades en höjning av vinstkravet igenom – från 4 procent till 4,5 procent om året.

– Men eftersom den siffran ska vara ett snitt för de fem senaste åren måste vi i år upp i 5,8 procents avkastning för att nå den siffran, säger Jimmie Tschander och förklarar att det är den direkta orsaken till att 175 lägenheter nu läggs ut till försäljning.

LÄS MER: Trots S-budget får HFAB höjda vinstkrav

Vad de ska begära för de sju fastigheter det handlar om vill varken han eller affärsutvecklaren Emil Bergsten uppge.

– Vi vill inte att en eventuell köpare ska få veta den siffran, säger Emil Bergsten och förklarar att de först ska upphandla en mäklare som hjälper HFAB med försäljningen.

Ett riktvärde finns dock att utläsa i HFAB:s budget för 2021. Där kalkylerar man med 117 miljoner kronor i reavinst från fastighetsförsäljningar. Det är den siffran man utgått från när det bestämdes hur många och vilka lägenheter som skulle läggas ut till salu.

– Det återstår att se vad summan hamnar på. Vi hade inga uppdaterade marknadsvärden att utgå ifrån, kommenterar Ulrika Hjorth, HFAB:s divisionschef för verksamhetsutveckling och ekonomi.

Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
Antalet lägenheter som ska säljas har enligt Ulrika Hjorth räknats fram utifrån hur många fler miljoner kronor som HFAB måste gå med vinst. Bild: Jari Välitalo

Alla berörda hyresgäster uppges vara informerade om planerna och tanken är att alla försäljningarna ska genomföras i år.

– Ju snabbare, desto fortare kan vi visa ägarna att vi vill leva upp till deras nya krav. Men det finns inget slutdatum, säger Jimmie Tschander.

Tittar man på vad som valts ut ligger tre av fastigheterna, med totalt 127 lägenheter, intill korsningen Ridhusgatan/Järnvägsleden/Norra infarten.

– Vi har försökt göra ett attraktivt paket för en köpare, så att den kan göra något vettigt av beståndet, kommenterar Jimmie Tschander.

Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
1989 stod det här huset med 56 lägenheter klart på Norra vägen. Nu ska HFAB sälja det. Bild: Jari Välitalo
Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
De 41 lägenheterna i det här huset på Badhusgatan ska HFAB nu sälja. Huset byggdes 1969 och ligger precis där Järnvägsleden övergår i Norra infartsleden Bild: Jari Välitalo
Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
Det här hörnhuset med 30 lägenheter, som är byggt 1973 och har ingång från såväl Bergsgatan som Skolgatan, ska HFAB sälja. Samtidigt vill de boende göra om dem till bostadsrätter. Bild: Jari Välitalo

Frågan är dock om fastigheten Poppeln 14, i hörnet av Bergsgatan och Skolgatan, verkligen kommer att ingå i det paketet. Härom året ville de boende där omvandla sina hyreslägenheter till bostadsrätter.

– Vi ställde oss positiva och tog fram en prislapp genom två oberoende värderare, men den ansåg de boende var för dyr. Fast vi kan ju inte sälja under marknadsvärdet när det handlar om de kommunala skattebetalarnas pengar, förklarar Jimmie Tschander.

LÄS MER: Nystartad bostadsrättsförening i Halmstad

– Nu när de boende där fått veta att fastigheten ska säljas har de på nytt tagit kontakt för en ny diskussion om att bilda bostadsrättsförening, säger Emil Bergsten.

I övrigt rör det sig om två ensamma fastigheter i Halmstad. En länga med 19 lägenheter mitt emot Alevallen och ett hus med fyra lägenheter på Söndrumsvägen.

Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
Den här huslängan med 19 lägenheter byggda 1964 på Westmansgatan, mitt emot Alevallen, ska HFAB sälja. Bild: Jari Välitalo
Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
På Söndrumsvägen ska HFAB sälja det här huset med fyra lägenheter byggda 1948. Huset ligger på Rotorpssidan av Järnvägsleden. Bild: Jari Välitalo

I Haverdal ska dessutom ett paket med 25 lägenheter säljas. Dels radhusliknande längor på Haverdalsvägen, dels parhusliknande fastigheter med havsutsikt på Särdalsvägen.

Enligt Emil Bergsten innebär det att HFAB därefter inte har några fastigheter kvar i Haverdal. Det kan vara av intresse med tanke på den ideologiska debatt som funnits kring frågan om vad det innebär att HFAB ska verka i hela Halmstads kommun.

Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
På Haverdalsvägen i Haverdal ska HFAB sälja 19 lägenheter byggda 1989. Bild: Roger Larsson
Ökade vinstkrav tvingar HFAB att sälja
På Särdalsvägen i Haverdal ska HFAB sälja sex lägenheter med havsutsikt byggda 1991. Bild: Roger Larsson

I slutet av förra året rapporterade HFAB till kommunledningen om betydligt större planer på försäljning. Med utgångspunkt från 2019 års planeringsdirektiv, där den borgerliga majoriteten ville att HFAB skulle sälja ut delar av sitt bestånd på 11 000 lägenheter, skulle nämligen en lämplig ”portfölj” med objekt tas fram.

HP skrev i december att 2 000 lägenheter utreds för försäljning och att 700 bedömdes lämpliga att sälja i ett första skede.

LÄS MER: SD kan sätta p för en stor HFAB–försäljning

– Därefter fick jag klart för mig att punkten från de gamla planeringsdirektiven, om att utreda försäljningar, inte längre gäller nu när de nya direktiven är klubbade. Jag hade först inte koll på det, säger Jimmie Tschander.

De här HFAB-fastigheterna är till salu:

Linden 2: Byggår 1989. 56 lägenheter på Norra vägen 15, 17, 19, 21 och 23.

Linden 8: Byggår 1969. 41 lägenheter på Badhusgatan 16.

Poppeln 14: Byggår 1973. 30 lägenheter på Bergsgatan 11 A och B samt Skolgatan 19.

Advokaten 1: Byggår 1948. 4 lägenheter på Söndrumsvägen 22.

Brynjan 15: Byggår 1964. 19 lägenheter på Westmansgatan 37, 39 och 41.

Haverdal 3:10: Byggår 1989. 19 lägenheter på Haverdalsvägen 46 A–F, 48 A–C, 50 A–G samt 52 A–C.

Haverdal 2: 266: Byggår 1991. 6 lägenheter på Särdalsvägen 32 A–B, 34 A–B samt 36 A–B.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!