Högstadielärarna efter första distansstudieveckan: ”Kan bli svårt i längden”

Under tisdagen blev det klart att högstadieskolorna och gymnasierna i Halmstad delvis fortsätter med distansundervisning. På Östergårdsskolan upplever man att den första tiden med plugg via datorn fungerat relativt bra.
– Men de som förlorar på det är elever som behöver mycket hjälp, säger Mia Pettersson, lärare på skolan.

ANNONS
LocationÖstergårdsskolan||

Halmstads gymnasieelever fick prova på det redan i höstas men för högstadieskolorna är det nytt med distansundervisning sedan drygt en vecka tillbaka.

– Det är väldigt lugnt och skönt här men man saknar eleverna väldigt. Vi har kontakt varje dag men att bara se dem i en kamera är inte samma sak som att träffas i klassrummen och i korridorerna, säger Mia Pettersson, som undervisar i engelska och SO på Östergårdsskolan.

Nu står det alltså också klart att perioden för (delvis) distansundervisning förlängs utan slutdatum i Halmstad.

Hur har det funkat med distansundervisning för yngre elever än de i gymnasiet?

ANNONS

– Mestadels har det fungerat bra. Men de som tycker det är svårt att hänga med gagnas inte av distansundervisningen, säger Pettersson och fortsätter:

– Man kan inte riktigt få samma hjälp på distans och i skolan kan de ta hjälp av kompisarna på ett annat sätt. Utmaningen för oss är att se till så att alla är med på tåget och att de har förstått vad de ska göra.

Kollegan Eva Persson fyller i:

– Det kan bli svårt i längden eftersom det handlar mycket om eget ansvar, de är ju inte jättegamla våra elever.

Därför är de båda positiva till att det bara kommer vara delvis distansundervisning framöver och att de med jämna mellanrum kommer få träffa sina elever.

– Man tappar måendet hos eleven när man inte ser den dagligen. Vi känner våra elever och blir duktiga på att läsa av dem – det tappar man när det fysiska dagliga mötet försvinner. Men att växelvis få träffa dem en hel vecka där man kan stämma av hur det har gått och där de får en vanlig undervisningssituation kommer gynna våra elever, säger Eva Persson.

ANNONS