Tuva Falk, från Steninge och elev på Getingskolan, prövade att arbeta i plåt vid en slöjdlektion på torsdagen.
Tuva Falk, från Steninge och elev på Getingskolan, prövade att arbeta i plåt vid en slöjdlektion på torsdagen.

Högstadieelever smakade på plåtslageriyrket

Efter nedläggningshot för ett år sen står plåtslagarutbildningen i Halmstad nu på fast mark. Branschen har dessutom gjort reklam för sig på några högstadieskolor.

ANNONS
|

– Vi har varit på tre skolor som lärare på plåtslageriutbildningenrekommenderat, varifrån elever i större grad än andra sökt sig till yrket, berättar Therese Berganäs från branschorganisationen PVF.

Det handlar om Österledsskolan i Oskarström, högstadieskolan i Trönninge och Getingeskolan.

HP besökte på torsdagen Getingeskolan, förlagd till Plönninge, där några elever under slöjdlektioner fick information och prövade på att göra enkla saker med plåtsax och tång.

– Tja, det är väl kul det här. Tycker du de är fina? säger Tuva Falk, som går i åttan, medan hon med händig hand klipper i ett plåtstycke vad som ska bli hennes fjärde värmeljushållare.

ANNONS

– Av dem som börjar på byggprogrammen är det överlag få som väljer plåtinriktningen. Jag tror det beror på att det är svårt att lära sig till plåtslagare. Det är kanske den sista yrkesutbildningen på gymnasiet som lär ut ett riktigt hantverk, säger Hugo Salming från Göteborg, handledare på slöjdlektionen och som i våras var finalist i SM för unga plåtslagare.

Kattegattgymnasiet, med nya åtta platser varje år, har den enda gymnasieutbildningen för yrket i södra Halland. Åtta platser står till förfogande varje år, men skolan har lyckats ta in några extra elever under senare tid då sökandet fått ett visst uppsving. Vid en dipp för tre år sedan var man nere i två elever i en av årskullarna.

ANNONS