Väntar med svar i vattenfrågan. Carl Fredrik Graf (M) avvaktar med att ge svar om vilka konkreta åtgärder som behövs för att lösa vattenbristen.
Väntar med svar i vattenfrågan. Carl Fredrik Graf (M) avvaktar med att ge svar om vilka konkreta åtgärder som behövs för att lösa vattenbristen.

Högsta politikerna bemöter vattenkris

Halmstads högsta politiker har inget svar om vilka konkreta åtgärder som behövs för att lösa vattenbristen. LBVA är på gång med olika förslag, som till exempel rör vattenpriset.

ANNONS
|

– Vi förbereder för det värsta scenariot, men hoppas på det bästa. Vi vill inte hamna i ett läge där vattnet tar slut, säger Henrik Kellgren, verksamhetsutvecklare på Laholmsbuktens va.

Hur Halmstads kommun ska hantera den rådande bristen på dricksvatten kan inte LBVA fatta beslut om. Beslut om restriktioner tas på högsta politiska nivå, som kommunfullmäktige eller kommunstyrelsens ledningsutskott.

Vattenfrågan tas upp redan på utskottets möte i morgon. Ämnet kommer att vara en stående punkt på varje KLU-möte framöver för att politikerna ska vara beredda att vidta de åtgärder som krävs. En åtgärd som kan bli aktuell är att höja vattenpriset för invånarna.

ANNONS

– Det finns förslag på det. Vi utreder detta och politikerna ska få en gottepåse av oss att ta ställning till, säger Henrik Kellgren.

Halmstad kan komma att ta efter Laholms modell för va-taxa. Taxan utgår från två olika prisnivåer där hushållet betalar ett lägre pris om det använder mindre än 200 kubikmeter vatten per år och ett högre pris för en förbrukning över 200.

– Jag vill inte spekulera i åtgärder nu, utan vill ha samverkansmötet först innan jag pratar om olika alternativ, kommenterar Carl Fredrik Graf (M), ordförande i KLU.

Inte heller Anders Rosén (S), andre vice ordförande i KLU, vill förutspå framtida beslut.

– Jag har inget svar om vattenpriset. Det vi kan gå in med är fler restriktioner kring grundvattnet och uttaget av det, men vi är inte där än.

ANNONS