Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Högst rankad i landet

Efter 38 år inom sporten har Benny Ericsson från Halmstad Jiujitsuklubb blivit tilldelad graden 8 Dan. Han är därmed den högst rankade utövaren i Sverige inom sin stil.

Benny Ericsson gör en lätt bugning innan han går ut på den gröna mattan i klubben JK Seisins träningssal i Snöstorp utanför Halmstad.  Det rödvita bältet som håller ihop den vita dräkten är knuten i dubbelknut runt midjan. Här tränar han ungdomar i jiujitsu flera gånger i veckan – och sedan några veckor tillbaka gör han det med förstärkt pondus. Efter 38 år som jiujitsu-utövare har han tilldelats graderingen 8 Dan. Dan betyder mästergrad på japanska och 10 Dan är den högsta graderingen en jiujitsuutövare kan inneha.

Det var i början av juli som Benny Ericsson fick motta beviset av Svenska Jiujitsuförbundet på deras sommarläger i Katrineberg utanför Falkenberg. Bara en person har tidigare tilldelats en så hög grad av förbundet. Det var Kurt Durewall, grundaren av det så kallade Durewallsystemet som också är den stil av jiujitsu som JK Seisin utövar. Benny Ericsson är nu den högst rankade i Svenska Jiujitsuförbundet.

- Jag blev kallad upp på röda mattan och fick ta emot beviset från en av stiftarna som nu är 94 år. Det var ärofyllt, säger Benny Ericsson.

Uppgraderingen baseras på den tekniska färdigheten men också på ett allmänt omdöme av personen vad gäller bland annat engagemang i sporten.

Engagemang är inget som Benny Ericsson saknar. Sedan 25 år jobbar han ideellt med att träna ungdomar på JK Seisin. I mitten av juni tilldelades han Lion club Simlångsdalens årliga ungdomsledarstipendium för sina insatser som ungdomsledare i klubben. Benny Ericsson beskriver den glädje det är att se intresset och entusiasmen för jiujitsun bland ungdomarna. Sporten har mycket att ge tycker han.

- Självförsvarsbiten är bara en bonus. Genom jiujitsun får ungdomarna trygghet och ökat självförtroende men också ett socialt beteende. Ofta är sporter väldigt uppdelade i grupper medan här blandas tjejer och killar, stora och små.

Samtidigt är självförsvarsdelen extra aktuellt just nu.

- Tjejer behöver trygghet i dagens läge med allt som händer på festivaler och annat. Jiujitsun erbjuder enkla medel att ta sig ur situationer och försvara sig.

För egen del, satsar han nu på nästa gradering? Benny Ericsson skrattar och säger att det i så fall skulle vara aktuellt först om cirka tio år.

- Mitt mål är att bli bättre och fortsätta utvecklas, säger han.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!