Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Högskolestudenter mår dåligt under distansundervisningen

Ensamhet och hemmasittande är vardag för många studenter som börjat studera på Högskolan i Halmstad under hösten. Distansundervisningen fungerar i stora drag bra men den sociala kontakten fallerar när studenterna inte får träffa kurskamrater eller lärare.

Winnie Tran flyttade i höstas till Halmstad för att börja studera på Högskolan. Hon har under höstterminen spenderat stor del av sin studietid hemma i sin lägenhet. Hon berättar att det kan vara påfrestande att bara sitta hemma hela dagarna men försöker hitta egna rutiner för att få vardagen att fungera så bra som möjligt.

– Precis vid terminsstart hade vi en träff med alla i klassen, då var jag snabb med att prata med några som jag fortfarande är vän med, men utöver det har jag inte kunnat lära känna någon. Det var inte riktigt såhär jag tänkte mig studentlivet. Jag hade sett fram emot att hitta mycket nya vänner men så har det inte riktigt blivit, men alla sitter ju ändå i samma sits, säger Winnie Tran.

Distansstudierna på Högskolan i Halmstad har snart pågått i ett år. Högskolan har gjort undersökningar bland studenterna för att se hur de tycker distansundervisningen fungerar. Av undersökningen framgår att de flesta tycker att undervisningen och kontakten med lärarna fungerar bra. Men det framgår också att 55 procent av studenterna tycker att det egna måendet inte är så bra.

– Det är många som känner sig ensamma, har svårt med motivationen och studiemiljön hemma är inte den bästa, säger Selma Sedelius kommunikationschef på Högskolan i Halmstad.

För de som är nya studenter kan det vara svårt att bygga upp ett kontaktnät när de inte får träffa sina kurskamrater fysiskt. Det sociala sammanhanget är svårt att hitta när kurskamraterna bara är ett namn på en datorskärm. Att sitta hemma ensam på och efter skoltid tycker många blir tråkigt i längden.

– De behöver komma ut och träffa lärare och kurskamrater. Det sociala fallerar tyvärr på grund av distansstudierna, säger Brita Lundh chef för Utbildningsstöd på Högskolan i Halmstad.

Halmstad Studentkår och studenthälsan samarbetar mycket för att försöka förbättra studenternas hälsa. De har under hösten arrangerat digitala aktiviteter och möten för att försöka sysselsätta studenterna efter skoltid och få de att lära känna folk på det sättet. Problemet med det är att när skoldagen är slut är det inte så många som vill återvända till datorn och tillbringa kvällen på samma sätt som resten av dagen.

– Som ny student i ny stad är du redan i en utsatt situation, när du då inte heller får träffa någon blir det inte bättre. Vi försöker uppmana studenterna till att delta i våra digitala aktiviteter men alla är så trötta på att allt sker digitalt så vi får inte alltid det deltagandet vi hade önskat, säger Timmie Hansson, kårordförande i Halmstad Studentkår.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här