Högskolans digitala undervisning hålls i programmet Zoom.
Högskolans digitala undervisning hålls i programmet Zoom.

Högskolan utsatt för digitala sabotage

Högskolor runt om i landet har under året råkat ut för sabotage mot den digitala undervisningen. Även Högskolan i Halmstad har drabbats av intrång och delning av olämpligt material i föreläsningar.

ANNONS
|

TT rapporterade under förra veckan om att högskolor och universitet i hela Sverige utsatts för sabotage under året. Den snabba digitaliseringen av undervisningen har inneburit vissa säkerhetsluckor. Flera lärosäten polisanmälde föreläsningssabotage under våren.

På Karlstads universitet visade en digital åhörare en bild på ett hakkors och skrev n-ordet. På Lunds universitet saboterades en digital paneldiskussion av att någon började visa filmklipp på övergrepp.

Högskolan i Halmstad har inte varit förskonad från sabotage. Selma Sedelius, kommunikationschef på högskolan, berättar att man drabbades vid ett par tillfällen i våras.

– Vi har ett par-tre rapporter där externa personer kommit in och verbalt eller skriftligt gjort någon form av sabotage. Vid något tillfälle har någon tagit över skärmen och delat material som inte var lämpligt, säger Selma Sedelius.

ANNONS

De intrång som Högskolan i Halmstad har drabbats av är betydligt mildare än vad vissa andra lärosäten råkat ut för, även om det är lite oklart exakt vad som har hänt. Ett av intrången inträffade vid ett tentatillfälle.

– Jag har sett en kopia av chattloggen från en av gångerna och då var det en klassisk zoom-bombning, som det heter. De hade helt enkelt spammat skräp i chatten, säger Johan Lindström, pedagogisk utvecklare på högskolepedagogiska centrum (HPC).

Redan efter att det första intrånget rapporterades drog HPC i gång en kampanj för att informera lärarna hur man kan hantera sådana situationer.

– Det handlar om vad man kan göra för att skydda sig. Vad man kan tänka på inför och hur man ska göra för att ta kontrollen snabbt när det händer, säger Johan Lindström.

LÄS MER:Universiteten kämpar mot digitala sabotage

ANNONS