Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Högskolan i Halmstad stänger nu campus helt för studenter efter att 53 personer bekräftats smittade med covid-19 efter en fest. Bild: Jari Välitalo
Högskolan i Halmstad stänger nu campus helt för studenter efter att 53 personer bekräftats smittade med covid-19 efter en fest. Bild: Jari Välitalo

Högskolan i Halmstads campus stänger efter coronautbrott

Högskolan i Halmstad stänger nu campus helt för studenter. Detta efter att 53 personer hittills bekräftats smittade med covid-19 efter en privat fest.

Det var efter en fest på studentboendet Krusbäret som 53 studenter från Högskolan i Halmstad uppges vara bekräftat smittade med covid-19. Även studenter utanför Krusbäret har bekräftats smittade.

Festen ska ha skett förrförra helgen och antalet smittade har sedan i fredags ökat från 23 bekräftat smittade till 53.

– Det har varit, från vad vi fått höra, en privat tillställning i förrförra helgen på ett av våra studentboenden. Vi som studentkår organiserar inga fysiska aktiviteter och har tagit hårda beslut kring det och har även gått ut med information till andra studentföreningar kring hur de ska agera, säger Timmie Hansson, ordförande för Halmstad studentkår.

Timmie Hansson berättar att de studenter som är boende i deras lägenheter har fått information om vad som gäller via fastighetsbolaget sedan i mars förra året.

– Vi informerar och uppdaterar om det händer nya grejer och försöker hålla de boende informerade kring vad som gäller. Vi har gått ut information gällande restriktionerna, hur många som får samlas och att det är viktigt att man följer rekommendationerna.

LÄS MER: Studenter oroade över fortsatta salstentor

Att studenterna inte tar sitt ansvar beskriver han som tråkigt.

– Det som har skett nu är att det har blivit en omfattande spridning bland studenterna centrerat kring ett av våra korridorboenden. Jag hoppas att man härefter tar sitt ansvar och går och testar sig. Fler studenter måste ta sig i kragen nu när vi har många av våra gemener som är smittade, säger han.

Högskolan skriver i ett pressmeddelande att de har i samråd med Smittskydd Halland och Halmstad Studentkår gått ut med särskild information till de boende och studenter som kan ha varit på festen eller på annat sätt haft kontakt med boende på Krusbäret.

– Den informationen vi har gått ut med nu är i samråd med Högskolan och Smittskydd Halland om att man ska hålla sig hemma och man ska testa sig. Oavsett om man känner sig sjuk så ska alla som bor där gå och testa sig, berättar Timmie Hansson och tillägger:

– Det är viktigt att alla får informationen nu så att alla vet hur och var man kan testa sig. Det är även viktigt att få ut det till internationella studenter om att det faktiskt är gratis att testa sig, vilket inte är en självklarhet i alla länder. Det är verkligen viktigt nu att hålla i och hålla ut.

Beslutet att hålla campus stängt gäller från den 30 mars till och med den 11 april.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!