Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stipendieutdelningen startade på Högskolan i Halmstads examensmässa Utexpo, där studenter årligen prisas för sina insatser.  Bild: Matthias Bengtsson
Stipendieutdelningen startade på Högskolan i Halmstads examensmässa Utexpo, där studenter årligen prisas för sina insatser. Bild: Matthias Bengtsson

Högskolan i Halmstad delade ut stipendier för 700 000 kronor

Flera studenter vid Högskolan i Halmstad fick inleda sommarlovet med lite extra klirr i kassan. Under de avslutande veckorna delades stipendier ut för sammanlagt 700 000 kronor.

Stipendieutdelningen startade på Högskolan i Halmstads examensmässa Utexpo, där studenter årligen prisas för sina insatser. Det största stipendiet på 100 000 kronor, från Lektor Sten Fåhrés minnesfond, delas ut till det bästa examensarbetet, vilket blev studenterna Emil Blom och Moa Kauppila.

Tillsammans har de utvecklat ett helt nytt rehabiliteringsredskap för nedsatt lungkapacitet som de kallar ReRESP.

– Produkten kombinerar två välanvända och beprövade behandlingsmetoder samtidigt som en mjukvara integrerats. ReRESP kan hjälpa en bred patientbas som utgörs av bland annat patienter som lider av Covid-19, KOL och astma, skriver Moa Kauppila.

Slutresultatet är en fullt fungerande prototyp och projektet blev tilldelat totalt fyra stipendium under Utexpo, där bland annat Getinge Sterilization och Leap for Life.

– Nu har vi lite välbehövlig semester, men till hösten hoppas vi att arbetet med produkten ska kunna fortskrida och vi har därmed ambitioner om att få ut ReRESP på marknaden inom en snar framtid.

Under Utexpo delades även stipendier ut från företag och organisationer som Högskolan samverkar med.

Ett stipendium som hade premiär var Getinge Sterilizations stipendier, på sammanlagt 100 000 kronor. Utmärkelsen tilldelas examensarbeten inom hälsoinnovation där bland annat Pooriya Khorramyar, student på Masterprogram i inbyggda och intelligenta system, fick ta emot 50 000 kronor för sitt examensarbete.

Efter mässans prisregn fortsatte utdelande av stipendier.

Studenterna Johan Olsson och Daniel Paulsson fick ta del av 10 000 kronor var från stipendiet ”Till Georgis minne”. Stipendiet delas ut till studenter som har visat ett särskilt intresse för matematik och som har bidragit till ett ökat intresse för ämnet.

Ytterligare stipendier som delades ut var Vårdförbundet Hallands stipendium och stipendiet för bästa civilekonomuppsats som delades ut av Martin & Servera.

LÄS OCKSÅ: Flera spännande projekt när studenter visade upp sina examensarbeten

LÄS OCKSÅ: Examensfirande och mässa inställd för Högskolan

LÄS OCKSÅ: Tekniska studenter visade upp sina innovationer

LÄS OCKSÅ: Studenternas idéer ställs ut på mässa

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!