Utfryst. Professorn, som rekryterats för att forskningskonceptet han tagit fram skulle lyfta Högskolan, upplevde plötsligt att kollegerna tog över hans projekt och höll honom utanför. ”Jag skulle straffas för att jag agerat som visselblåsare”, hävdar han. Bild: Jari Välitalo
Utfryst. Professorn, som rekryterats för att forskningskonceptet han tagit fram skulle lyfta Högskolan, upplevde plötsligt att kollegerna tog över hans projekt och höll honom utanför. ”Jag skulle straffas för att jag agerat som visselblåsare”, hävdar han. Bild: Jari Välitalo

”Högskolan har stulit forskning”

En professor på Högskolan har anmält att andra tagit över – och håller honom utanför – ett forskningsprojekt som han startat och har patent på. Han ser det som ett straff för sina protester när Högskolan ljög i en ansökan om rättigheter.

ANNONS
|

När Högskolan i Halmstad rekryterade professor Gunnar Johansson i slutet av 2009 var det för att han skulle lyfta ämnet hälsovetenskap.

Som forskare hade han med sig ett koncept om kostråd på recept för överviktiga. Frågan låg rätt i tiden och i linje med läkares nya möjlighet att skriva ut motion på recept.

– Jag fick en kanontjänst i Halmstad och stortrivdes de första åren.

Läs även:

Mobbning orsade hjärtbesvär enligt utredare

Trakasseriutredning inte klar efter två år

Problemen började – enligt Gunnar Johansson – när Högskolan, efter att först ha fått avslag, gjorde ett nytt försök att få forskarutbildningsrättigheter inom hans ämnesområde.

ANNONS

– När jag satt med i ledningsgruppen som formulerade ansökan såg jag att de förskönade bilden av Högskolan, säger Gunnar Johansson och visar som exempel att det i ansökan står att han höll på med en studie av reumatiska ungdomar.

– Jag protesterade, eftersom jag aldrig påbörjat någon sådan studie, och förklarade att det var livsfarligt att ljuga i en ansökan. Men jag fick bara en utskällning och sedan viftades min kritik bort.

Efter detta började han successivt känna sig utfryst.

– Eftersom andra inte själva ville bli mobbade undvek de kontakt med mig – ungefär som mobbning brukar ske i grundskolan, säger Gunnar Johansson.

– När första ansökan skulle lämnas in var det viktigt att jag var med vid överlämnandet i Stockholm, men andra gången var jag inte välkommen att följa med.

Efter ett chefsbyte fick han av sin nye chef, Anders Nelson, veta att tidigare muntliga avtal inte längre gällde.

– Jag fick plötsligt nya arbetsuppgifter, där exempelvis en lärare kunde komma och beordra mig att rätta skrivningar från en kurs som jag inte varit inblandad i.

I ett utvecklingssamtal med sin chef berättade professor Johansson att han inte trivdes med de andra i ledningsgruppen, men bad honom att inte föra det vidare.

ANNONS

– Ändå berättade Nelson det för dem – vilket ledde till att jag blev utesluten ur gruppen.

I samtal med Anders Nelson fick Gunnar Johansson veta att han hade samarbetssvårigheter.

– Hela tiden var det diffusa anklagelser som var omöjliga att bemöta. Det kunde heta att ”folk tycker att du frågar för mycket” eller att ”alla på Region Halland hatar dig”, men han ville aldrig tala om var det kom ifrån.

– När han påstod att studenter klagat på mig kontrollerade jag med kursansvariga, som inte hört något sådant. Samma sak var det när jag läste igenom kursutvärderingar – där fanns ingen kritik mot mig.

Samtidigt var det nu hans kolleger, som inte längre pratade med honom, som var ute och höll föredrag om hans forskningsprojekt eller skrev artiklar i ämnet.

– I och för sig har jag skrivit på ett samarbetsavtal kring min forskning, men med tanke på att jag tagit patent på konceptet var det konstigt att jag hölls utanför.

För två år sedan sade till sist kroppen ifrån. Gunnar Johansson fick förmaksflimmer och har sedan dess varit sjukskriven. Under sjukskrivningen drabbades till en början även av en depression, men har sedan försökt få besked av arbetsgivaren om en rehabiliteringsplan.

ANNONS

– Jag har gjort 18 elkonverteringar av hjärtat, men vill tillbaka till arbetslivet, säger Gunnar Johansson, trots att han anser att Högskolan utsatt honom trakasserier.

Dessutom har han begärt att Högskolan ska låta Centrala etikprövningsnämnden yttra sig om det var vetenskaplig oredlighet när han blev ”berövad sin kostrådgivningsstudie”.

Fakta: Forskning i tiden

Eftersom fysisk aktivitet på recept förkortas FaR kallar professor Gunnar Johansson sitt koncept på livsstilsförändring för MoR. Förkortningen står i hans fall för matordning på recept.

Hans koncept bygger på att man med hjälp av motiverande samtal ska få överviktiga att ändra sina vanor långsiktigt.

För att utvärdera effekterna drog han igång ett forskningsprojekt med frivilliga patienter från halländska vårdcentraler.

När Högskolan i Halmstad fick sina två första rättigheter att bedriva forskarutbildning (inom informationsteknologi och innovationsvetenskap) betecknade dåvarande rektor, Romulo Enmark, det som ”det största som hänt sedan Högskolans start”.

Den tredje ansökan fick först avslag, men senare fick Högskolan även forskarrättigheter inom hälsa och livsstil.

ANNONS