När Gunnar Johansson tillsammans med en läkare och en handläggare från Försäkringskassan skulle presentera en rehabiliteringsplan för Högskolan möttes han bland annat av akademichefen som han anklagat för mobbning. ”Det var så klart hemskt att han befann sig i samma rum, men eftersom jag var helt oförberedd kom jag mig inte för att protestera över att han skulle vara inblandad”, säger Johansson. Bild: Jari Välitalo.
När Gunnar Johansson tillsammans med en läkare och en handläggare från Försäkringskassan skulle presentera en rehabiliteringsplan för Högskolan möttes han bland annat av akademichefen som han anklagat för mobbning. ”Det var så klart hemskt att han befann sig i samma rum, men eftersom jag var helt oförberedd kom jag mig inte för att protestera över att han skulle vara inblandad”, säger Johansson. Bild: Jari Välitalo.

Högskolan hänvisade offer till trakasserianklagad

Offret ska inte behöva ha kontakt med den anmälde medan fallet utreds. Det betonar en av landets främsta experter på mobbning på arbetsplatser. Ändå har Högskolan flera gånger hänvisat en anställd till den chef han anklagat för trakasserier – bland annat när den sjukskrivne ville jobba igen.

ANNONS
|

När professor Gunnar Johansson varit sjukskriven i åtta månader mejlade han i maj 2015 rektor Mikael Alexandersson och undrade vad hans högste chef hade för plan för att han skulle kunna arbeta igen. Svaret från rektorn blev en hänvisning till akademichefen Anders Nelson.

Det som är anmärkningsvärt med detta är att Högskolan då var väl medveten om att professorn ansåg sig må dåligt just på grund av mobbning från denne akademi-chef.

–Redan i oktober 2014 framförde jag vid ett möte med akademichefen och HR-chefen Joakim Stierna att jag såg Nelsons sätt att komma med lösa anklagelser, omöjliga att bemöta, som trakasserier, säger Gunnar Johansson och visar mejlväxling kring det aktuella mötet.

ANNONS

I oktober 2015 var Gunnar Johansson dessutom tvungen att möta Anders Nelson, trots att denne chef då var föremål för en pågående utredning om huruvida han trakasserat professor Johansson. Den gången skulle Johansson tillsammans med en läkare och en handläggare från Försäkringskassan presentera en rehabiliteringsplan för Högskolan.

–Jag blev helt tagen på sängen när Nelson dök upp ihop med HR-chefen. Att som offer behöva möta gärningsmannen var väldigt obehagligt, säger Johansson.

– Det var så klart hemskt att han befann sig i samma rum, men eftersom jag var helt oförberedd kom jag mig inte för att protestera över att han skulle vara inblandad i min rehabilitering, tillägger han och berättar att rehabplanen avslogs av arbetsgivaren.

Stefan Blomberg är legitimerad psykolog och forskare vid arbets- och miljömedicin vid Linköpings universitetssjukhus. Han är författare till boken ”Mobbning på jobbet – uttryck och åtgärder”, som kom ut tidigare i år.

Han har varit flitigt intervjuad i radio, rikspress och facktidningar och medverkar nu i en inspelning för SVT där han tillsammans med Morgan Alling i en serie program om mobbning besöker olika arbetsplatser.

Blomberg har medverkat i den utredning av Gunnar Johanssons fall som gjorts i Linköping – och som ledande företrädare för Högskolan i Halmstad vägrat att delta i – men säger till HP att han inte vill uttala sig om ett enskilt ärende.

ANNONS

Generellt betonar han dock vikten av att mobbningsanmälningar utreds ”omgående och skyndsamt”.

–Ifall den anställdes chef pekas ut är det särskilt viktigt med oberoendet och alla parters förtroende för utredaren, säger han.

Han ser det också som ”synnerligen olämpligt” att en mobbningsbeskylld chef är inblandad i rehab-iliteringen av den drabbade.

–Arbetsgivaren bör omedelbart utse någon annan som rehabansvarig och ansvarig chef så länge utredningen pågår, säger Blomberg.

HR-chefen Joakim Stierna bekräftar att han personligen hört att Johansson anser sig vara trakasserad av sin akademichef – och han håller med om att det var länge sedan, även om han är osäker på datum.

–Vår inställning är att en anställd som anmält en chef inte ska behöva vara nära honom medan saken utreds, säger Stierna.

Varför hänvisade då rektorn till akademichefen när Johansson ville diskutera sin rehabilitering?

–Det måste ha varit ett misstag av Mikael Alexandersson. Han borde ha hänvisat till Gunnar Johanssons närmaste chef i stället.

Hur kommer det sig att du själv tog med Nelson på mötet om rehabiliteringsplanen?

–Jag minns inte varför han var med. Kanske fick jag inte tag på Gunnar Johanssons närmaste chef.

ANNONS