Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Badare avråds av kommunen att ta ett dopp vid Tylöbäck sedan prover visade på höga halter tarmbakterier. Arkivbild. Bild: Erik Johansen
Badare avråds av kommunen att ta ett dopp vid Tylöbäck sedan prover visade på höga halter tarmbakterier. Arkivbild. Bild: Erik Johansen

Höga halter av tarmbakterier vid badplats

Kommunen avråder allmänheten från att bada vid Tylöbäcks badplats efter att ett vattenprov visat på för höga halter av tarmbakterier.
– Exakt vad det beror på är svårt att svara på. Det kan vara fågelbajs eller avrinningar efter regn, säger Sofia Yngstrand, miljöingenjör på kommunen.

Ett badvattenprov som togs i måndags, den 20 juli, har efter analys visat på för höga halter av intestinala enterokocker.

Dessa bakterier kan orsaka diarré och kräkningar om badande skulle svälja vattnet.

Kommunen har skyltat vid Tylöbäcks badplats som avråder från bad där.

– Vi bedömer att det sannolikt är kortvarigt och det är bara Tylöbäcks badplats som är drabbat, säger miljöingenjör Sofia Yngstrand från teknik- och fritidsförvaltningen.

Nya vattenprover tas under torsdagen, men definitivt provsvar kan man få tidigast på måndag – med andra ord kommer avrådan och skyltarna kvarstå åtminstone till dess.

Vad beror det på att man uppmäter så höga halter nu?

– Exakt vad det beror på är svårt att svara på. Det kan vara fågelbajs eller avrinningar efter regn. Men det är tarmbakterier från något djur, eller människa, säger Yngstrand.

För att få veta mer exakt vad som ligger bakom de höga halterna skulle DNA-prover krävas.

LÄS MER: Tjuvahålan populärt ställe för semesterfirare

LÄS MER: Stor skillnad på jul och juli i Haverdal

LÄS MER: Familjevänliga Hagöns strand –en plats du återvänder till

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här