Hög tid att hugga egen julgran

Vilken tur att det finns julgranstaxi när man fastnat för odlingens största gran! För familjen Edberg Gometz i Åled har det blivit en tradition att hugga sitt eget julträd hos Spånstadgranen. Den vitsige skulle kanske kalla dem stamkunder.

ANNONS
|

Att det är något speciellt att hugga sin egen julgran märks verkligen helgen före jul. Barnfamiljer, hundägare och pensionärer dyker upp mellan granarna på den stora odlingen, alla på jakt efter den perfekta julkamraten.

– Vi har hittat den finaste! ropar femåriga Julie Edberg Gometz och pekar på en jättelik rödgran.

Hugger med yxa

Under granens vida grenkjolar ligger pappa James Edberg på knä med en yxa. Det ser svettigt ut. Mamma Johanna Gometz skrattar och säger att det är lika gott om man nu envisas med att hugga med yxa istället för att ta med en såg som de flesta andra.

– Okej, jag skulle kanske tagit den stora yxan istället för den lilla, muttrar James Edberg under granen.

ANNONS
Julgranshuggning med riktig yxa blev det för familjen Edberg Gometz.
Julgranshuggning med riktig yxa blev det för familjen Edberg Gometz. Bild: Jari Välitalo

Men tekniken sitter där den ska och rätt vad det är så faller granen. Dottern Julie och hennes lillebror Colin ljublar.

Nu återstår bara att bära ner bjässen till bilen – men familjen har inte bara valt en av de största och tyngsta rödgranarna, utan även en av dem allra längst bort på odlingen. Hela tunga uppförsbacken väntar.

Som tur är behöver de inte gå särskilt långt innan Alexander Nilsson, som driver granodlingen, dyker upp med sin julgranstaxi.

– Det är bara att lasta på, så kör vi, säger han – och vips är granen på väg mot parkeringen.

Ökad försäljning

För Alexander Nilsson har det varit en hektisk december. Trycket på julgranar är stort och många har valt att köpa gran tidigt.

– Jag redan sålt 30 procent fler granar i år än i fjol. Min gissning är att många som brukat firar julen borta vill ha en egen gran hemma i år, säger han.

Andelen kungsgranar ökar stadigt. De har fördelen att de inte barrar, men å andra sidan doftar de inte heller.

– Jag skulle säga att kungsgranarna svarar för två tredjedelar av försäljningen nu. Men visst är det många som ändå föredrar den traditionella julgranen, säger Alexander Nilsson.

ANNONS

I drygt tio år har han odlat julgranar för självhuggning. Men några mirakelkurer för att hindra granen från att barra tror han inte på. Hans tes är att en julgran inte behöver ”pjoskas” med.

– Kalla vintrar, då det är en 6-7 grader minus, mår granen bra av stå på en ”mellanstation” en stund innan man tar in den. Då blir den inte blir chockad av värmen. Men i år kan man ta in den direkt när man huggit den. Det är inga problem, säger han.

ANNONS