Här skapar Ahmed Ablah sitt stenrike

Ahmed Ablah är entreprenör ut i fingerspetsarna. Trots att han bara varit i Sverige i två och ett halvt år har han redan hunnit etablera sig. Nu har han tagit över det som tidigare hette Rohwer granit i Halmstad.

ANNONS
|

Små truckar kör runt och flyttar stenblock för att skapa ny ordning.

– Ge mig bara 4-5 månader. Då kommer verksamheten här se helt annorlunda ut, säger Ahmed Ablat sekunden efter att han hoppat ur en megamaskin som används för att flytta stenblocken.

Putsade marmorskivor trängs med rå bohusgranit och randig hallandsdito. Olika skivor i olika storlekar ligger lite huller om bulller.

– Just nu arbetar jag med att få ordning och skapa ett ordentligt showroom här.

Ahmed Ablah har varit stenhuggare i stora delar av sitt yrkesliv. Hemma i Syrien hade han ett stenhuggeri med 17 anställda. När han kom till Sverige bestämde han sig snabbt för att försöka använda sina tidigare erfarenheter för att skapa en framtid för sig och sin familj.

ANNONS

Första steget dit var förstås att lära sig svenska. Efter fyra- fem månader var SFI:n avklarad då började han plugga svenska som andraspråk. Därefter fick han praktik på en förskola.

– Det var inte mitt yrke, men jag vill jobba, jag vill göra rätt för mig och jag ville prata så mycket svenska som möjligt.

Därefter ordnade han snart ett knäck på hotell Mårtensson.

– Jag har alltid haft tydliga mål. Det måste man ha. Jag vill inte bara äta och sova, säger han.

Det ena gav det andra och plötsligt hade ägaren till Rohwer granit fått nys om honom. Efter några månader kände han att han inte riktigt kom till sin rätt och han valde därför att säga upp sig. Istället började han arbeta på att starta sin egen verksamhet.

Bara dagar innan lokalkontraktet skulle skrivas på fick han veta att Rohwer granit där han tidigare arbetat var på väg mot konkurs. När det var ett faktum kontaktade han advokaten som hade hand om konkursen och snart kunde han titulera sig ägare till Halmstad stenhuggeri.

– Att skapa en egen verksamhet har hela tiden varit mitt mål. Så det här känns jättebra, säger han med ett stort leende.

Nu arbetar han och hans bröder stenhårt för att få ordning på verksamheten och skapa en ny struktur. Han har idéer för att utveckla företaget och skapa nya kundmöjligheter.

ANNONS

– Jag tror att det här kommer att bli jättebra. Jag funderar också på att skapa något, som en gåva till Sverige och Halmstad som tack för att allt ni gjort för mig som flykting, säger han med ett leende.

ANNONS