Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Här ska framtidens vatten produceras

I Eldsbergaåsen ska Bolmens ytvatten förvandlas till konstgjort grundvatten. Markköpet har tagit nästan 20 år och drevs till slut igenom som ett tvångsköp av regeringen.

– Vi har letat i 20-30 år efter ett område som detta. Redan i början av 2000-talet var det intressant att köpa den här marken, säger Mattias Leijon, förvaltningschef på LBVA.

Trots diskussioner har den privata markägaren inte velat sälja marken i Brunskog i Eldsbergaåsen. Tvisten slutade i ett tvångsköp som kunde drivas igenom med stöd av ett regeringsbeslut.

– Kommunens framtida dricksvattenförsörjning var viktigare än det enskilda intresset. Vi kan ju inte bygga en vattentäkt om vi inte har marken för det, säger Mattias Leijon.

Läs även: Jakten på vatten har pågått länge

Nu har arbetet satts i gång, men det tar minst tio år innan täkten kan börja användas. Genom att leda ner Bolmens ytvatten i åsen skapas ett konstgjort grundvatten.

Om alla sökta tillstånd godkänns kan en intagningsstation för sjövattnet byggas i Skeen vid Bolmen. Överföringsledningar ska sedan läggas mellan Skeen och Brunskog, en sträcka på cirka fem mil. Det behövs ett vattenverk i Brunskog och 10-15 grundvattenbrunnar som pumpar upp vattnet ur marken.

LBVA inledde diskussioner med Sydvatten för ett och ett halvt år sedan och ställde frågan om ett samarbete kring vattenuttaget ur Bolmen.

En fördel med detta alternativ är att Sydvatten redan har en vattendom för Bolmen som de inte nyttjar fullt ut. Domen måste dock förändras så att inte bara skånska utan även halländska kommuner får ta dricksvatten därifrån. Detta hänger helt på ett godkännande från mark- och miljödomstolen.

Att söka en helt ny vattenrätt i Nissan eller Lagan är en betydligt mer tidskrävande process.

Finns det risk att konkurrensen om Bolmens vatten blir för hård?

– Bedömningen är att de totala uttagen absolut är rimliga i förhållande till Bolmens stora volym. Vattensystemet i Bolmen är så pass robust, säger Mattias Leijon.

Förhoppningen är att Sydvatten och kommunstyrelsepolitikerna i Halmstad och Laholm under 2018 ger klartecken för satsningen.

– Det är en väldigt högprioriterad fråga för oss att få fram det här. Så fort vi har ett beslut kan vi börja bygga vattenverk och dra fram ledningar, säger Michael Carlsson, teknisk koordinator på LBVA.

Totalkostnaden för projektet med Bolmen och Eldsbergaåsen uppskattas grovt till 650 miljoner kronor.

– Kunderna kommer att vara med och betala projekten genom va-taxan. Vi möjliggör en fortsatt tillväxt i kommunen genom att ha en tryggad dricksvattenförsörjning, säger Mattias Leijon.

Va-taxan har höjts flera år i rad. Pengarna läggs även på att rusta upp befintliga ledningar och bygga ut ledningsnätet för att öka kapaciteten och kunna ta hand om spillvatten bättre.

På kort sikt har LBVA startat ett annat projekt, som går ut på att fylla på några av de befintliga vattentäkterna. I bästa fall kan man skapa konstgjort grundvatten redan i år vid dessa täkter.

– Generellt sett bildas grundvatten genom att det faller regn eller snö på väldigt stora ytor, men i några täkter finns hål där man kan hälla ner betydligt mer. Det kommer förhoppningsvis att ha positiv effekt, säger Mattias Leijon.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här