Här invigs årets nollning

Under parollen "Halmstad hjärta student" samarbetar Halmstad studentkår, Högskolan och kommunen för att bli Sveriges bästa studentstad.

ANNONS
|

Vad händer nu? frågar jag en overallbeklädd man jämte mig. En bil har precis kört in på scenområdet i amfiteatern. Ut hoppade en man i mantel, sträckte armarna mot skyn varpå knappt tusen nyblivna studenter gör likadant efter att ha skanderat “Högt, högt ärade överkursare” i kör.

Den overall- och perukbeklädda mannen svarar mig på stabiska (ett slags sätt att förvränga sin röst för att ytterligare dölja sin identitet).

– Det där är nollornas gud. Det han gör, gör också nollorna.

Vid lunchtid på fredagen invigdes årets nollning. Har du noll högskolepoäng är du en så kallad nolla, och ska fira i dagarna tio innan skolan börjar.

ANNONS

– De får en dag på sig att återhämta sig. Men det klarar de, de är unga. Dessutom är aktiviteterna frivilliga, så man har tid att återhämta sig om man vill, säger Hanne Göransson, ordförande för studentkåren, som tillsammans med Högskolan och Halmstad kommun står som arrangörer med målet att bli Sveriges bästa studentstad.

– Högskolan är en viktig motor för regionen. Likaså är studenterna de som bygger vår framtid, förklarar biträdande kommunchef Catharina Rydberg Lilja som tagit sig hit för att välkomna de nyblivna Halmstadborna.

Går allt som det ska hoppas hon också att fler studenter väljer att stanna i Halmstad efter examen.

– Det skapar jobb och ger liv åt staden, menar hon.

Förberedelserna har pågått i ett halvår. Drygt 350 frivilliga studenter byter den sista semesterveckan mot overaller för att bli exempelvis straffmästare, sexologer, maskotar eller friskvårdare när de nya studenterna ska lära känna varandra genom nollningen.

– För många som kommer hit är det första gången de flyttar hemifrån. Då är nollningen ett sätt att lära känna folk. Studenter som trivs är studenter vi vill ha, säger Högskolans rektor Stephen Hwang.

ANNONS