Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/6

Här firar du valborg i Halmstad

På söndag tänds majbrasorna runt om i kommunen, och stämmer väderprognoserna blir det en riktigt behaglig kväll.

Som HP har skrivit tidigare firas valborg i Norre katts park med brassband, fackeltåg och bål på Nissan. Firandet där inleds 19.30, men det finns flera andra platser att välja på och här följer ett urval:

På Wapnö gård, klockan 17–21, firar man med brasa och kör som uppvärmning inför det populära kosläppet nästa dag.

Vid Åleds församlingshem, 19.30–21.15, får barnen fiska godis i fiskdamm och det kommer även bli fyrverkerier.

Strandgården i Vilshärad grillar korv vid sin majbrasa med havsutsikt, 18–20, och på Getinge hembygdsgård sjunger kyrkans körer välkända vårsånger, 17–21.

Även Harplinge hembygdsgård har kör, 19–20, och på Björket i Kvibille blir det tal av landshövdingen och fyrverkeri, 19.30–21.30.

Både Annies gård i Haverdal, 20–22, och firandet i Tjuvahålan, 21.00–22.30, inviger våren med allsång, och Tjuvahålan fyrar av fyrverkerier.

Eldsberga sång och musikgrupp sjunger in våren 19.30 på hembygdsgården, och man hälsar att dörrarna hålls öppet vid olämpligt väder – men det verkar det inte finnas risk för.

– Det ser ut att bli ett riktigt bra brasväder, säger Erik Rindeskär, meteorolog på Foreca.
På morgonen kan det vara någon minusgrad, men sedan stiger temperaturen raskt.

– Det kan bli några enstakar regnskurar under dagen och 10–11 grader på eftermiddagen. Sedan blir det runt 7 grader på kvällen och bara svaga vindar, säger han.

Brandskyddsföreningen ber att de som eldar själva gör det med varsamhet. Valborg är näst efter nyårsafton den tid på året då flest utomhusbränder sker.

– Räddningstjänsten i Halland rycker ut för att släcka 65–100 utomhusbränder i april varje år, säger Lars Brodin, brandingenjör.

Många underskattar hur snabbt elden kan sprida sig.

– Ju större brasa, desto mer strålningsvärme som kan antända växtlighet och byggnader i närheten. Extra farligt är det om det ligger kvar fjolårsgräs på marken, säger han.

En annan fara som associeras med valborg är överkonsumtion av alkohol. Enligt en undersökning från organisationen IQ oroar sig drygt en tredjedel av tonårsföräldrarna i Halland för att deras barn dricker alkohol på valborgsmässoafton.