Här byggs Wall of kindness på Österskans

I dag byggs en Wall of kindness på Österskans. Idén är enkel - häng upp en jacka du inte längre behöver, eller ta en jacka om du behöver en.

ANNONS
|

Det är Halmstad Skateklubb och Henrik Cederlund, föreningsutvecklare på Sveriges Skateboardförbund, som tog initiativ till att bygga en Wall of kindness i Halmstad. Konceptet föddes i Iran, men Henrik hörde talas om det genom Uppsala stadsmission som hade lagt upp en bild på sociala medier.

– Dagen före julafton la jag ut ett inlägg om att starta en Wall of kindness i Halmstad. Sedan har det gått ganska snabbt. Tanken är att de som behöver lite värme på vintern ska kunna hitta det här. Vi ska hjälpas åt och ta hand om varandra, menar Henrik Cederlund.

På väggen ska Halmstadbor kunna hänga upp främst jackor och varma tröjor som de inte har användning för.

ANNONS

– Sedan kan hemlösa, nyanlända eller personer som inte har råd att köpa en jacka komma hit och hämta en. Samhällsklimatet har blivit ganska tufft så jag hoppas att den här väggen kan bryta det och locka fram medmänskligheten hos folk. Förhoppningsvis leder den till något gott.

Under söndagen fick skateklubben hjälp av karateklubben Shinbudokai att bygga Wall of kindness. På eftermiddagen började några jackor krokas upp på väggen.

Lokala företag har bidragit med skyltar och material. Även Halmstads kommun välkomnar satsningen.

– Det är ett jättebra initiativ. Jag är stolt över att det har gått så snabbt att få till väggen i Halmstad, säger kommunrådet Jonas Bergman (M) som hade vägarna förbi bygget under söndagen.

Henrik Cederlund vill att Halmstads Wall of kindness ska finnas kvar så länge byggnaden på Österskans står kvar. 2025 är kommunens planer att ett nytt 16-våningshotell ska stå klart på området.

LÄS MER:Hotellavtal om Österskans har undertecknats

För att hålla uppe intresset för väggen har Henrik Cederlund startat ett Instagram-konto där man kan följa vad som är på gång.

– Genom detta kan vi till exempel skriva om vi behöver fler barnjackor eller jackor i storlek large.

Fakta: Om Wall of kindness

Idén till välgörenhetsprojektet ”Wall of kindness” kommer ursprungligen från Iran och går ut på att främja stadens eget kretslopp av vänlighet i form av skänkta kläder. Framför allt ska väggen hjälpa behövande eller hemlösa människor. Klädhängarna skruvas vanligtvis upp på husfasader utomhus, ofta i skydd mot regn.

Flera svenska städer har byggt sina egna vänlighets-väggar och under den nuvarande årstiden ligger fokus på vinterjackor. Wall of kindness har bland annat startats i Uppsala, Malmö, Kristianstad och Västerås. Ibland är väggen tillfällig, ibland mer permanent.

Läs även:

ANNONS