Här återinvigs dansgolven på Halmstads nattklubbar

Det har gått över 1,5 år sedan införandet av strängare regler för landets alla restauranger, barer och kaféer. Men i slutet av september slopades restriktionerna och i helgen öppnades dörrarna åter igen hos nattklubbarna, där Halmstadborna stod redo att äntra dansgolven.

ANNONS
|

Sedan mars 2020 har Morfars hållit stängt i väntan på att restriktionerna ska lätta. När de nu öppnar upp igen är det med en del förändringar. Bland annat satsar de på ett nytt koncept med mer fokus på loungekänsla, där pandemin har fört med sig ett nytt tänk.

– Pandemin har varit jobbig med restriktionerna, men man har fått med sig många lärdomar. Både ekonomiskt med hur man jobbar, men även kring effektivitet. Nu när man ska öppna upp igen är man lite varmare i kläderna, berättar Morfars ägare Errol Simsek.

Chris Johansson, nattklubbchef på Mofars och Errol Simsek, ägare, i dörren in till nattklubben som många danssugna hoppas ta sig in till i helgen.
Chris Johansson, nattklubbchef på Mofars och Errol Simsek, ägare, i dörren in till nattklubben som många danssugna hoppas ta sig in till i helgen. Bild: Roger Larsson

Och för den som har tröttnat på att ha ändan i stolen har nu även dansgolven dammats av och står redo för den som vill slå klackarna i taket. Men för den som har lärt sig att uppskatta sittandet behåller Morfars borden.

ANNONS

– När vi började prata om att öppna igen så siktade vi på i mitten av oktober. Då var vi osäkra på restriktionerna och planerade att köra sittande året ut. En vecka senare släppte restriktionerna. Det gick snabbt, men samtidigt valde vi att fortsätta på det spåret med att ha bord och sittplatser, förklarar Chris Johansson, nattklubbschef på Morfars.

Två timmar före premiäröppningen ska de sista detaljerna på plats. På bardisken står ouppackade juicepaket och annat nödvändigt för en bar som gör sig redo. Både Chris Johansson och Errol Simsek börjar känna att det snart är dags.

–Jag tror att det kommer bli kalas och att folk är jätteglada. Det blir intressant att se hur helgen blir, inte bara här utan i hela stan. Jag tror att alla kommer ha fullt, säger Errol Simsek.

Nattklubbens bord har gästerna kunnat boka i förtid och inför öppningen är hela helgen fullbokad. Varje dag har telefonen gått varm med samtal från nattklubbssugna personer som hoppas få tag på ett bord.

När HP återkommer senare på fredagskvällen är det fullt ös inne på Morfars. Två som gör sin debut på dansgolvet och som precis lyckades få tag på ett bord är kompisarna Li Fransson och Elin Melin.

ANNONS
Elin Melin och Li Fransson, båda 18, var ute och dansade för första gången.
Elin Melin och Li Fransson, båda 18, var ute och dansade för första gången. Bild: Roger Larsson

– Det var verkligen ren tur att vi fick ett bord. Det var några som precis hade avbokat så då fick vi det sista bordet, berättar Li Fransson och Elin Melin.

De båda 18-åriga kompisarna gör sitt första nattklubbsbesök med dansgolv och har väntat på den här dagen länge.

– Vi har ju kunnat gå ut, men vi har inte kunnat gå ut och dansa. Vi har längtat hela sommaren och långt före vi ens fyllde 18. Nu är vi riktigt lyckliga, utbrister de båda.

Vägg i vägg till Morfars är festen även där i full gång. Bakom bardisken på Shotluckan blandas färggranna shots och även ett och annat eldnummer.

Inne på Shotluckan finns inget dansgolv, men däremot bjuds det stundvis på eldshow.
Inne på Shotluckan finns inget dansgolv, men däremot bjuds det stundvis på eldshow. Bild: Roger Larsson

Att få tag på personal på kort tid samtidigt som många har rört sig ifrån restaurangbranschen har för Errol Simsek, likt för många andra, varit ett bekymmer.

Men utöver Morfars är han är även med och driver restaurangerna Venezia, Solsidan och Asian Bank Office, vilket har hjälpt med nattklubbens sökande efter erfaren personal.

– Det har inte varit enkelt, men vi har fått ihop det. Det är allmänt tufft nu att få tag på personal, berättar han.

– När vi tagit fram menyn har vi gjort den bra, men enkel. Vi har ett glapp på 1,5 år där många inte har varit ute och de som skulle ha utbildat sig till exempelvis bartenders har inte kunnat göra det. Det råder en viss brist på yrkeserfarna. Vi har löst det genom att utbilda själva samtidigt som vi har fått in en del med erfarenhet, förklarar Chris Johansson.

ANNONS

Runt midnatt är det kö längst med gatan utanför Morfars. Utanför nattklubben Boom Boom Room kunde man även där se en lång kö som fortsatte förbi byggnadens slut.

Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge var ett tankesätt som många i kön utanför Boom Boom Room verkade dela.
Den som väntar på något gott väntar aldrig för länge var ett tankesätt som många i kön utanför Boom Boom Room verkade dela. Bild: Roger Larsson

Tar man sig från Morfars bort mot Lilla torg finner man som danssugen ännu ett alternativ. På The Fox and Anchor stod kompisarna Daniel och Jens och höll fötterna varma.

– Man känner sig som ett barn på julafton. Det här har vi väntat på i över 1,5 år nu, säger Daniel och får medhåll från Jens som bara kan beskriva känslan med ett ord: ”Fantastisk”.

Kompisarna Daniel och Jens kände sig som barn på julafton när de svängde loss på The Fox and Anchors dansgolv.
Kompisarna Daniel och Jens kände sig som barn på julafton när de svängde loss på The Fox and Anchors dansgolv. Bild: Roger Larsson

Tack vare den rena lyckan kring att nattklubbarna äntligen har öppnat upp har de som arrangerar inte behövt ta i extra för att locka in gäster.

Från Morfars håll berättar Errol Simsek att det var ett medvetet val att inte trycka på extra.

– Jag känner själv att eftersom vi levt i pandemin så länge vill man inte slå på den stora trumman, utan vi vill ha kontroll över läget. Vi vill inte riskera att det blir kaos utan vi utökar vårt koncept successivt med tiden, det ska inte bli en första helg utan varje helg.

ANNONS