I slutet av artikeln hittar du en kartläggning över samtliga anmälda våldsbrott och kan se hur många brott som har anmälts på just din gata.
HP har begärt ut polisens statistik över anmälda våldsbrott i Halmstad mellan 2016 och mitten av september 2021. Den statistiken har sedan sammanställts per gatunivå för att visa vilka som är Halmstads farligaste gator.
Klar etta på listan är Andersbergsringen med 438 anmälda våldsbrott under de knappa sex år som statistiken gäller. Det finns flera förklaringar till det. Förenklat kan man säga att Andersbergsringen dels är en väldigt stor väg med flera tusen boende och dels är området klassat som ett utsatt område.
Även om Andersbergsringen sticker ut som enskild gata innebär inte det att Andersberg är det område där flest våldsbrott har anmälts. Slår man ihop de tre centrala gator med flest anmälningar, Storgatan, Brogatan och Karl XI:s väg, så får man en högre totalsiffra än på Andersberg.
LÄS MER: Efter skjutningarna i Halmstad – polisen undersöker eventuella kopplingar
Hur kommer det sig att det ser ut som det gör då?
Polisen jobbar med något som heter livsvillkorindex, ett index över livsvillkoren på en plats baserat på en rad olika faktorer såsom trångboddhet, utbildningsnivå, socioekonomiska förhållanden med mera. Alla dimensioner i livsvillkor går naturligtvis inte att mäta, men polisen vill identifiera ett antal socioekonomiska parametrar som får ligga till grund för mätning.
– Jag kan inte säga att jag är förvånad över siffrorna. Tar man den här statistiken över anmälda brott och jämför med vårt index så överensstämmer det. Statistiken ligger helt i linje med det som vi också ser. Vi vet också att områden där de socioekonomiska livsvillkoren är lägre är brottsligheten högre, säger Kenneth Mattsson, kommunpolis i Halmstad.

I sin roll som kommunpolis jobbar han mycket med samverkan med andra aktörer ute i samhället med det gemensamma syftet att förebygga brott. Det är ett arbete som i högsta grad är aktuellt på Andersberg.
LÄS MER: Man överfölls med kniv – flydde på elsparkcykel
Genom samarbete med aktörer såsom Halmstads kommun och HFAB men även med bland annat grannsamverkan får man mycket värdefull information om vad som händer, om det är något speciellt område det håller på att ”bubbla” i och vad som gör att folk upplever otrygghet.
– Som exempel kan det vara områden där det börja bubbla, ungdomsgäng kanske hänger och det begås småbrott. Det kan vara så enkla saker som en trasig lampa eller ett vildvuxet buskage som behöver fixas för att avhjälpa problemet. Det finns enkla sätt att jobba brottsförebyggande, säger Kenneth Mattsson.
Statistiken som HP har begärt ut visar inte hur dagens siffror står sig i relation till hur det har varit tidigare. Enligt Mattsson visar dock uppgifter från bland annat Brottsförebyggande rådet, Brå, på att brottsligheten går ner i hela Sverige, inklusive Halmstad.
Våldsbrottsligheten i centrum är ofta kopplad till kroglivet och alkoholkonsumtion.
– Jag vill påstå att den nöjesrelaterade brottsligheten i centrum har minskat under pandemin, men nu när nöjeslivet startar upp och den sociala infrastrukturen börjar verka igen så blir det också fler våldsbrott. Vi vet att många av våldsbrotten ofta är förknippade med alkohol.
LÄS MER: Larm om storbråk i centrum
Mycket av polisens brottsförebyggande arbete även i centrum handlar om samverkan. Man jobbar exempelvis med ansvarsfull alkoholservering tillsammans med krögarna men även riktat mot alkohol och narkotika tillsammans med andra myndigheter.
Dessutom har man, precis i enlighet med medborgarlöftet, fler patrullerande poliser som rör sig i stadskärnan. Tanken är att man genom att visa upp sig ska förebygga brottslighet och därmed öka tryggheten.
– Vi ska vara synliga med uniformerad personal. Sannolikheten att man som gärningsperson begår ett brott framför en polis måste vara hyfsat låg, så det blir en sidoeffekt att brotten inte sker då, säger Kenneth Mattsson.
Han vill även ge beröm till invånarna på exempelvis Andersberg och menar att det hade varit betydligt mer oroande om det inte hade kommit in några anmälningar om våldsbrott överhuvudtaget.
– Att det sker ett brott är för att någon anmäler det och det finns en hög anmälningsbenägenhet. Man ska ge uppmuntran till boende på Andersberg och de som rör sig i centrum som anmäler brott, eftersom att det visar att man har en form av rättspatos. Det ska inte vara okej att misshandla någon, utan då anmäler man det.
LÄS MER: Misstänkt för mordförsöket på Spenshult nekar – ”En galning anklagar mig”
– Det skulle snarare vara konstigt om det inte begicks några våldsbrott alls i en levande stad. Då hade man börjat fundera på om folk är rädda för att anmäla brott. Hade det varit på det viset så hade det definitivt varit farligare eftersom att kriminaliteten då hade kunnat härja fritt. Det är också något som vi jobbar med, att skapa en tillit och ett förtroende. Använder vi rätt arbetsmetod så kommer medborgarna ha förtröstan och vill ringa till polisen. Vi ser gärna att man anmäler brott.
Fakta: Tio farligaste gatorna
De tio gator med flest anmälda våldsbrott mellan 2016 och mitten av september 2021.
- Andersbergsringen, 438 anmälda våldsbrott.
- Storgatan, 211 anmälda våldsbrott.
- Brogatan, 207 anmälda våldsbrott.
- Spenshult, 131 anmälda våldsbrott.
- Karl XI:s väg, 113 anmälda våldsbrott.
- Carl Kuylenstjernas väg, 103 anmälda våldsbrott.
- Nyvången, 102 anmälda våldsbrott.
- Strandvallen, 102 anmälda våldsbrott.
- Lasarettsvägen, 91 anmälda våldsbrott.
- Maratonvägen, 85 anmälda våldsbrott.
Fotnot: Då många anmälningar saknade angiven adress ska statistiken inte ses som någon absolut vetenskap, utan ger snarare en fingervisning om antalet anmälda våldsbrott.
Unik kartläggning
I den interaktiva kartan här nedan kan du leta upp din egen gata, och alla andra i kommunen, och se hur många våldsbrott som har anmälts mellan 2016 och mitten av september 2021. Finns inte din gata med innebär det att det inte har anmälts några brott, alternativt att gatan har saknats i det statistiska underlaget. Statistiken ska därmed inte ses som någon absolut vetenskap, utan ger snarare en fingervisning om hur det har sett ut.
Fler nyheter om Halmstad hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här
Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!