Högt uppsatt polischef om kritiken mot Halmstadpolisen: ”Viktiga frågor”

Hur den skarpa kritiken som riktats mot Halmstadpolisen ska tolkas är fortfarande oklart. ”Vi måste alltid följa lagen. Men lagstiftningen är inte alltid helt tydlig” säger Klas Johansson, chef för polisregion väst. Samtidigt beklagar han att det finns de poliser i Halmstad som upplever att de inte kan lyfta kritik av rädsla för repressalier.

ANNONS
|

– Jag vill vara tydlig med att jag inte gillar den aspekten. Jag kan bara beklaga att det finns de poliser som känner så, säger regionchefen, och fortsätter:

– Det jag försöker förmedla är att det är precis de här sakerna som ska diskuteras - och då inte bara i ledningsgruppen. Vi behöver också en bredare diskussion om lagstiftningen.

Klas Johansson (bilden) utsågs 2018 av rikspolischef Anders Thornberg till chef för polisregion Väst, i vilken Halland ingår.
Klas Johansson (bilden) utsågs 2018 av rikspolischef Anders Thornberg till chef för polisregion Väst, i vilken Halland ingår. Bild: Polisen

Klas Johansson är inte bara chef över cheferna i Halland, han är också tillsammans med bland andra Anders Thornberg en del av polismyndighetens nationella ledningsgrupp.

HP har bett honom att svara på frågor efter en artikel om kritiken som riktats mot polisen i Halmstad. Kritiken kommer från Justitieombudsmannen, och även från en anonym anställd inifrån polishuset.

ANNONS

LÄS MER:Polisanställd: ”Om inte vi följer lagen – vem ska göra det då?”

En kort sammanfattning av kritiken mot Halmstadpolisen:

JO tycker att Halmstadpolisen agerat ”oproportionerligt” vid en husrannsakan mot ett mc-sällskap.

Den anställde menar vissa poliser satt i system att agera oproportionerligt, och på så sätt når resultat snabbare. Men priset är att polisen inte alltid håller sig inom lagen, uttryckte den anställde det.

Poliser ger sitt stöd till den anonyme kritikern

Efter artikeln har ett antal poliser i kontakt med HP uttryckt sitt stöd för den kollega som kritiserade de egna leden. Samtliga är angelägna om att vara anonyma, av rädsla för repressalier.

JO är ingen domstol - så vad betyder kritiken?

En av frågorna som är aktuella nu med JO:s kritik i backspegeln är den om hur polisen ska hantera kritiken. Vilken status har instansen? JO är ingen domstol, så det blir inte per automatik några konsekvenser.

LÄS MER:Polisens razzia hos mc-klubb kritiseras av Justitieombudsmannen

Anställda som är kritiska menar att JO har rätt i sin slutsats och att polisen ska acceptera och ta till sig av kritiken.

Men det finns också de som tycker att JO hade fel och att det skulle få förödande konsekvenser för polisyrket om man anpassade sig därefter. Polischefen i Halland, Mats Palmgren, är en av dem som står för den åsikten.

Chefen ovanför Mats Palmgren är just Klas Johansson.

Så - hur ska man hantera kritik från JO?

– JO:s uttalanden är viktig vägledning för oss. Det har stort värde. Det är ingen tvekan om att vi ska följa lagen, men ibland är lagstiftningen inte helt tydlig. Generellt talat så behöver den ibland kompletteras.

Han förklarar att polisen har fler instanser att vända sig till för rådgivning. Det är dels JO, men också polisens egna rättsavdelning.

ANNONS

– Jag har tagit upp det här ärendet i ledningsgruppen och skickat det vidare till polisens rättsavdelning. De får i uppdrag att titta på det en gång till och lämna en analys. Det är viktigt att få tydlighet, inte bara för de inblandade poliserna här utan för hela Sveriges poliskår.

Klas Johansson säger att just husrannsakningar är ”viktig och integritetskänslig fråga”.

– Och det finns inga fullständiga checklistor för polisen där allt står glasklart. En polis i operativ tjänst har inte en vecka på sig att fundera och fatta beslut. Det ska ske direkt.

Klas Johansson säger att det inte bara är Hallands poliser som berörs av frågan om rättsliga grunder för husrannsakan. Utredningen är viktig för att ge alla poliser i Sverige rätt kunskap och vägledning när de fattar besluten, menar han.
Klas Johansson säger att det inte bara är Hallands poliser som berörs av frågan om rättsliga grunder för husrannsakan. Utredningen är viktig för att ge alla poliser i Sverige rätt kunskap och vägledning när de fattar besluten, menar han. Bild: Arkiv

JO säkra på sin sak

För JO var lagstiftningen inte otydlig, och kritiken var skarp. JO hade inte hittat några ”konkreta omständigheter” som legitimerade en husrannsakan. De ifrågasatte också att det ansvariga polisbefälet hade rätt kunskaper om vad som är rättslig grund för åtgärden.

Vill inte att det ska finnas tystnadskultur

När Klas Johansson tillträdde som regionpolischef 2018 sa han att han arbetsmiljön, bland annat den psykosociala, var viktig för honom.

Vad kan man göra när det finns de poliser som upplever att de inte kan säga vad de tycker?

– Det är en helt annan fråga, men jag tycker att det är tråkigt att höra och jag vill bryta den typen av mönster. Det kan handla om att bli bättre på reflektioner i vardagen. Att man avsätter tid i början av ett arbetspass för att ta upp och diskutera ämnen som är aktuella. Och inte minst att skapa utrymme för det vid större händelser.

ANNONS

– Det ska vara ett tillåtande klimat och vi ska kunna vrida och vända på saker, säger Klas Johansson, och konstaterar avslutningsvis:

– Det här är viktiga frågor.

LÄS MER:MC-sällskap känner sig trakasserat av polisen – JO utreder

LÄS MER:Jurister kritiska mot Halmstadpolisen: "Ni hade inte rätt att gå in till MC-gäng"

LÄS MER:Polischefen kritisk mot kritiken – vill zooma ut

ANNONS