Ärendet med paviljongerna på Furulundsskolan har nått vägs ände.
Ärendet med paviljongerna på Furulundsskolan har nått vägs ände. Bild: Roger Larsson/Arkiv

Högsta instans ger grönt ljus för paviljonger

Efter mer än tre års tvist mellan miljönämnden och barn- och ungdomsnämnden har framtiden för Furulundsskolans paviljonger avgjorts. Högsta instans ser inga hinder för att bedriva verksamhet i lokalerna.

ANNONS
|

I juli 2017 utfärdades ett förbud mot att bedriva skol- och fritidsverksamhet i Furulundsskolans paviljonger. Miljönämnden ansåg inte att platsen var lämplig för barn att vistas på och hänvisade till buller, vibrationer från järnvägen och luftföroreningar från vägtrafiken.

LÄS OCKSÅ: Beslut om skolpaviljonger överklagas

Men barn- och ungdomsnämnden höll inte med och valde att överklaga beslutet. Ärendet har sedan vandrat på den rättsliga vägen i tre års tid. Under tiden har skolan tillåtits använda paviljongerna.

Nu har högsta instans dock satt ner foten i frågan. Något förbud om att använda lokalerna blir det inte.

Mark- och miljööverdomstolen håller med om den bedömning som underinstansen, mark- och miljödomstolen, gjorde i februari i fjol, det vill säga att det inte är någon risk för elevernas hälsa.

ANNONS

Högsta instans konstaterar i sitt beslut visserligen att riktlinjerna för buller överskrids på en del av skolgården. Men att för den sakens skull sätta upp villkor eller förbjuda verksamheten i paviljongerna är inte rimligt, anser domstolen.

Miljönämndens överklagan avslås därför och därmed har ärendet nått vägs ände – skolverksamheten i paviljongerna får fortsätta bedrivas.

Både Lovisa Aldrin (L), ordförande för barn- och ungdomsnämnden, och Anna Fallkvist (M), dito för miljönämnden, uppger i ett pressmeddelande att de är nöjda med att ärendet är prövat och nu har fått en avslutning.

”Vi har nu fått det klargörande som vi har efterfrågat. Domen kommer att bli vägledande för hur miljönämnden framöver ska bedöma platsers lämplighet för verksamheter som gäller barn och unga”, menar Anna Fallkvist.

LÄS OCKSÅ: Förbud att använda paviljongerna står fast

LÄS OCKSÅ: Skola i paviljonger förbjuds inte

LÄS OCKSÅ: Avgörande om Furulundsskolan i högsta instans

ANNONS