Högsommarvärme när livräddarna inledde säsongen

Traditionen bjuder att livräddarnas säsong i Tylösand börjar på midsommarafton – och med årets strålande väder har de redan badare att hålla koll på.
– Nu är tornet bemannat varje dag till mitten av augusti, säger Jenny Rosencrantz och blickar ut mot det blanka, stilla havsytan.

ANNONS
|

Vi träffar Jenny Rosencrantz på stranden nedanför hotellet i Tylösand. Hon tittar på när Filip Christensson instruerar Gustav Rogne i hur man flyger med den drönare som livräddarna haft som hjälpmedel där sedan 2017.

När det en varm högsommardag är uppåt 50 000 personer på stranden kan det vara livsavgörande att få drönarens vy uppifrån för att snabbt kunna lokalisera någon som behöver undsättning – och som kanske till om med befinner sig under vattenytan.

– Vi brukar ha ett 20-tal livräddare igång i taget. De flesta stannar en till tre veckor, så vi har byte varje söndag, berättar Jenny och tillägger att det även finns sådana som stannar hela sommaren.

ANNONS

Uppe i tornet håller Peter Karlborg på att fixa till en spricka i den stora glasdörren. Som blygsam veteran hänvisar han oss till att snacka med de yngre förmågorna – men så är han också son till den berömde Leif Karlborg, som redan 1960 startade livräddarskolan i Tylösand.

”Utlandskänsla”

Inne i tornet sitter Robin Hallberg från Örebro, som gör sin 15:e sommar som livräddare.

– Jag planerar att komma hit minst 15 år till, säger han och pekar ut mot stranden när han ska svara på frågan om vad som får honom att lägga semesterveckor på detta ideella arbete.

– Man får en utlandskänsla när man vistas i en sådan här miljö. Sedan är det väldigt speciellt att bo här intill sanddynerna och träna och umgås med likasinnade från olika delar av landet. Dessutom kommer vi ut på en hel del kul evenemang på kvällarna, tillägger han.

Farliga strömmar

Just denna midsommarafton är det frånlandsvind och spegelblankt på havet, men en av anledningarna till att han och de andra bevakar den här strandremsan är förstås strömmarna som kan ställa till det.

– När det blåser rejält och kommer stora vågor är det bättre att kasta sig i just där. Det farliga är de stilla partierna emellan – för det är där som vattnet förs ut med starka strömmar under ytan, förklarar han.

ANNONS

Rådet till dem som råkar hamna i något sådant är att inte försöka simma rakt in mot land, utan att ta sig några meter i sidled – där vågorna för in en igen.

– Den där långdistanssimmaren kom förbi i morse och förvarande oss om att han skulle ut, så att vi inte skulle bli oroliga när vi såg honom, säger Robin och pekar mot Tylön, där vi ser en badmössa och en gul boj.

Efter en stund når han land och tar sig upp på klipporna nedanför tornet.

I och med att det var östlig vind gick det jättelätt att simma förbi Tjuvahålan ut till Tylön, men sedan var det som en vägg när jag rundat ön.

– Jag började vid handikappbadet i Svärjarehålan och har rundat Tylön, så det blev 4,3 kilometer, berättar Christian Harkness, som ursprungligen är från Vancouver i Kanada, men som flyttade till Sverige för 22 år sedan.

– I och med att det var östlig vind gick det jättelätt och snabbt att simma förbi Tjuvahålan ut till Tylön, men sedan var det som en vägg när jag rundat ön. Det var både motvind och strömt, så jag fick känna att jag lever – men lyckligtvis är den biten bara 800 meter, förklarar han.

– När jag hoppade i mötte jag några triathleter som simmat i motsatt riktning, så de hade det betydligt tuffare. Dessutom hade flera av dem bränt sig på maneter i ansiktet och på händerna, säger Christian, som klarade sig bättre – trots att han såg stora sjok av maneter utanför Tylön.

ANNONS

Trygghet vid kramp

Han öppnar sin gula flytboj, som han haft i ett snöre efter sig, för att plocka fram mobilen och torra kläder.

– Förutom att den gör att båtägare ser en, är den en trygghet att ta till om man någon gång skulle drabbas av kramp, säger han och berättar att han simmat runt såväl Ven som Hallands Väderö.

Men efter midsommarhelgen blir det ett uppehåll för simning i Sverige, för då ska han på fem veckors semester i Kanada med sina fyra barn.

– De har aldrig varit där förr, så det ska bli spännande. Vi har planerat det här i flera år, men pandemin har gjort att det inte blir av förrän nu.

Gömmer matsäcken

På stranden springer Ola Persson från Unnaryd bort mot familjens badlakan, där några strandskator försöker snylta av barnens chips och majskakor. Han lyckas dock vifta bort fåglarna och gömma undan matsäcken.

– Min fru har varit i Tjeckien hela veckan, så jag har varit ensam med ungarna. Men nu är hon på väg hit, förklarar han och berättar att de campar med husbil i Grötvik.

– Vi tog ett skönt dopp där i går, när kvällssolen värmde så där underbart, säger Ola innan han återgår till att hjälpa fyraåriga Emmi och sexåriga Elias med att bygga sandslott ute på en ö som bildats i det grunda vattnet.

ANNONS

”Nästan som i januari”

En bit därifrån fotograferar My Isaksson hur Fredrik Carlsson håller koll på deras ettåriga dotter – med det för årstiden så passande namnet Juni.

– I januari var vi några killar som hetsade varandra att ta ett dopp på Östra stranden. Det kändes som att fötterna somnade av kylan och det tog ett tag innan känseln kom tillbaka efteråt, berättar han och tillägger:

– Nu när jag sitter stilla i vattnet med henne känns det nästan som att temperaturen är den samma som den var i januari.

Årets premiärdopp

Lättare att hålla sig varma har ett gäng killar som håller på med en boll.

– Så länge man rör på sig känns det helt okej i vattnet, säger Alexander Jansson från Söndrum och berättar att det är årets premiärdopp.

– Det är faktiskt ovanligt att vi väntar ända till midsommarafton med att bada, säger polaren Max Georgson.

Efter badet ska de cykla till några kompisar i Trönninge för att äta.

– Sedan blir det fest i Furet i kväll, där vi ska köra femkamp med lekar.

På besök från USA

Uppe vid sanddynerna möter vi även några killar som pratar engelska med bred accent.

– Vi är tre amerikaner som hälsar på vår svenske vän Waldemar som vi lärde känna när han pluggade på college, berättar Kemler från Minnesota.

ANNONS

– Jag har visat dem Oslo, Marstrand och Göteborg. Nu ska vi ta några dagar i Tylösand innan det blir Köpenhamn, säger Waldemar.

– Hotellet tipsade oss om att det ska bli midsommarstång både på stranden och vid golfklubben, men vi har inte bestämt oss för vilket ställe vi ska välja, tillägger han.

– Vi tycker i alla fall att sandstranden här är finare än klipporna i Bohuslän, säger Keaton från Wisconsin.

ANNONS