Veronica Gaspes, ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden på Högskolan i Halmstad, tror att ett 20-tal nyanlända ekonomer kan komplettera sin examen i Halmstad nästa höst. Bild: Jörgen Alström
Veronica Gaspes, ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden på Högskolan i Halmstad, tror att ett 20-tal nyanlända ekonomer kan komplettera sin examen i Halmstad nästa höst. Bild: Jörgen Alström

Högskolan ska hjälpa nyanlända ekonomer

Regeringen har gett flera lärosäten i uppdrag att bygga upp kompletterande utbildningar för nyanlända med utländsk examen. För Högskolan i Halmstad handlar det om ekonomistudier – som tidigast är i gång höstterminen nästa år.

ANNONS
|

– Människor som kommer till Sverige ska snabbt komma i arbete, säger ministern för högre utbildning och forskning, Helene Hellmark Knutsson (S), och tillägger att det inte räcker med vilket jobb som helst.

– Naturligtvis ska nyanlända arbeta med sådant som motsvarar deras utbildning och kompetens.

Kruxet är att utbildningar ser olika ut i olika länder – och inte alltid passar helt för svenska förhållanden. För att möta detta har regeringen frågat landets lärosäten hur de kan ordna fram kompletterande utbildningar för dessa målgrupper.

– När vi fick frågan undersökte vi med hjälp av Arbetsförmedlingen vilken bakgrund de nyanlända har i sydvästra Sverige, säger Veronica Gaspes, ordförande i forsknings- och utbildningsnämnden på Högskolan i Halmstad.

ANNONS

Hon pekar på att drygt en tredjedel av dem har eftergymnasial utbildning på minst två år. Vanligast är att det är inom ekonomi och administration samt inom läraryrket. Det är också ganska vanligt med läkare, tandläkare, sjuksköterskor, ingenjörer och utbildningar inom data- och informationsteknologi.

– I Halmstad har vi redan kompletterande utbildning för invandrare med lärarexamen, men i vårt svar till departementet hänvisade vi även till att utländska studenter inom ekonomi och viss datateknik sedan flera år tillbaka kan läsa sitt slutår i Halmstad, säger Gaspes.

Nu har departementet beslutat att Högskolan i Halmstad är ett av fem lärosäten som får bygga upp kompletterande utbildning inom ekonomi.

– Vårt ”final year” inom ekonomi måste förstås anpassas till det här, eftersom det kan skilja väldigt mycket mellan vad som ingår i en examen från olika länder, menar Gaspes.

Hon tror att ett 20-tal platser kan vara igång tidigast nästa höst.

– Det tar tid att förbereda, men samtidigt brådskar det.

Fakta: 19 får uppdrag

Apotekare: Göteborgs universitet.

Arkitekt: KTH och Chalmers.

Barnmorska: Karolinska institutet.

Biomedicinsk analytiker: Uppsala, Göteborgs och Linköpings universitet samt Högskolan Kristianstad.

Ekonom: Lunds universitet, Mittuniversitetet, Mälardalens högskola, Högskolan Dalarna samt i Halmstad.

Fysioterapeut: Karolinska institutet.

Ingenjör: Lunds universitet, KTH, Luleå tekniska universitet, Karlstads universitet samt Chalmers.

Psykolog: Uppsala universitet, Lunds universitet, Umeå universitet.

Sjuksköterska: Luleå tekniska universitet, Linnéuniversitetet, Högskolan i Gävle.

Socionom: Göteborgs, Stockholms och Umeå universitet, Malmö högskola

Systemvetare: Lunds universitet, Högskolan Dalarna.

ANNONS