Höga vågor och nedblåsta träd i stormen Lauras spår

Stormen Laura ställer till det ute i länet. En släpkärra har blåst omkull på E 6, södergående, i höjd med Trönninge. Dessutom har en byggställning blåst omkull vid Linehedsskolan.

ANNONS
LocationHalmstad||

Det första larmet kom in till SOS vid tio i två på torsdagseftermiddagen.

– Det är en släpvagn som har vält, men det ska inte finnas några personskador, säger Peter Karlborg, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Räddningstjänsten har varit på plats, men vägen behövde inte stängas av under någon längre tid.

Strax därefter kom ett larm om att en byggställning har blåst omkull vid Linehedsskolan i Halmstad.

– Vi är på plats och hanterar det ihop med entreprenören. Såvitt vi vet så är det ingen person som har skadats, säger Conny Eriksson, inre befäl hos räddningstjänsten i Halmstad.

Under förmiddagen orsakade vinden även strömavbrott. 792 kunder i trakterna kring Eldsberga, Gullbranna och Laxvik blev då av med strömmen.

ANNONS

– Det är vinden som är boven i dramat, men jag vet inte exakt om det har varit ett träd på ledningen eller vad som har hänt, säger Stina Albing, kommunikationschef på Eon.

Strax efter lunchtid hade majoriteten av kunderna fått tillbaka elen.

Under förmiddagen kom även ett larm om att en kraftledning rasat i närheten av halkbanan på Vallås. Larmet togs på allvar, men på torsdagseftermiddagen visade det sig till slut att det inte alls handlade om ett ras.

– Det är ett pågående arbete, så vi klippte den för ett år sedan. Det har inte hänt något, inget har skadats i blåsten, säger Stina Albing.

Annars är det de höga vattenstånden i kombination med vågor som kan skapa problem vid kusten och i Nissan. Både vindstyrka och vattenstånd förväntas nu ha kulminerat och vattnet har så sakta börja sjunka tillbaka.

– Som högst förväntas vattenståndet i Kattegatt bli 80 centimeter över det normala medan det i Halmstad specifikt kan bli upp till en meter, säger vakthavande oceanograf Lisa Lind på SMHI.

På förmiddagen låg vinden på från sydväst för att senare på dagen vrida mot väst och därefter västnordväst, enligt SMHI:s prognos

Mer västliga vindar kan innebära att vatten trycks in i Laholmsbukten och Nissan. Med kraftiga vindstyrkor på upp emot 32-33 meter i sekunden kan det ställa till problem.

ANNONS

– I det här läget är vågorna det största problemet. Grundvattenståndet är inte så vansinnigt högt, men när man lägger på vågorna som slår in så kan effekten bli större, säger Lisa Lind vid 9.30 på torsdagsförmiddagen.

Vid 13-tiden uppmäts havsvattennivån till 128 centimeter över medelvattenståndet i Halmstad.

Grenåfärjan avgick tidtabellsenligt mot Grenå på torsdagsmorgonen men ankomsten väntades bli försenad på grund av vädret, enligt Stena Lines hemsida.

Även i Laholm trycks vattnet in från havet och Lagan har stigit. Räddningstjänsten har upprättat beredskap för att kunna samordna en stor mängd stormhändelser om det skulle uppstå ett behov.

I stormen har ett träd fallit över avfarten från E6 i Mellbystrand. Trädet påverkar personer som kommer norrifrån och ska svänga av mot Mellbystrand. Räddningstjänsten är på plats och varnar trafikanter.

Även i Hishult har träd och en elledning fallit över en väg och vid tvåtiden hade en vägskylt lossnat på väg 24 i höjd med Sandvad. Skylten låg på vägbanan.

Redan inför torsdagen ställdes all tågtrafik in på sträckorna Helsingborg-Ängelholm och Halmstad-Värnamo-Halmstad från klockan nio på torsdagsmorgonen. Det meddelar Hallandstrafiken på sin hemsida. Ersättningsbussar kommer att sättas in så fort som möjligt.

Tågtrafiken på sträckorna förväntas gå som vanligt igen från klockan fem på fredag morgon. Resor mellan Ängelholm och Göteborg påverkas inte i nuläget.

ANNONS
ANNONS