Höga räntekostnader på Widiksons skadestånd

I och med att domen mot Jan Widikson vunnit laga kraft måste han nu betala skadeståndet till kommunen på 2,5 miljoner kronor. Räntan som tickat på sedan strandskogen fälldes är dessutom uppe i över 600 000 kronor. Men teknik- och fastighetschefen Marie Leandersson kan ännu inte svara på exakt vad pengarna ska användas till när det skövlade området ska återställas.

ANNONS
|

När tingsrätten i Halmstad i oktober 2020 fällde fastighetsföretagaren Jan Widikson för anstiftan till grov skadegörelse dömdes han att betala 500 000 kronor i skadestånd för den olovligt nedsågade strandskogen intill Älgvägen i Tylösand.

LÄS MER:Böter för Jan Widikson efter skogsskövlingen

Trots att summan bara var en bråkdel av de drygt 20 miljoner kronor som kommunen hävdade krävdes för att återställa skogen genom att flytta dit färdiga träd, lovade dåvarande chefen för teknik- och fritidsförvaltningen, Anders Thorén, att något ska återplanteras på marken.

Kommunen ska plantera där Widikson skövlade skog nära Gessles hotell i Tylösand.
Kommunen har ännu ingen plan för vad som ska planteras i det olagligt avverkade området mellan sanddynerna och jättevillan på Älgvägen där Jan Widikson håller på att bygga en ”oändlighetsbassäng” mot havet. Bild: Roger Larsson

– Vi kan inte lämna det så här, det går inte. Något måste göras. Vi får se vad ekonomin tillåter i det läge vi befinner oss i, förklarade Thorén när han tillsammans med HP då besökte det avverkade området.

ANNONS

LÄS MER:Skadestånd blev förlustaffär för kommunen

– Vad räcker 500 000 kronor till? Det får vi fråga den som kan, svarade han på frågan om vad som ska planteras där.

Anders Thorén är inte längre chef för teknik- och fritidsförvaltningen, men han har tidigare sagt till HP att han hoppas att kommunen ”på något sätt lyckas täppa till hålet som blivit i remsan av strandskog”.
Anders Thorén är inte längre chef för teknik- och fritidsförvaltningen, men han har tidigare sagt till HP att han hoppas att kommunen ”på något sätt lyckas täppa till hålet som blivit i remsan av strandskog”. Bild: Povel Arwidson

Efter det har HP rapporterat om hur hovrätten i juni i år höjde skadeståndet till 2,5 miljoner kronor i samband med att påföljden för Widikson skärptes till fängelsestraff i 15 månader. Alltså fem gånger så stort skadestånd som i tingsrätten – men fortfarande långt ifrån de drygt 20 miljoner kronor som kommunen hade begärt.

LÄS MER:Så blev domen om skogsskövlingen i Tylösand

– Jag hoppas att kommunen på något sätt lyckas täppa till hålet som blivit i remsan av strandskog, kommenterade då Anders Thorén.

Jag tror att många Halmstadbor hade uppskattat det och sett det som ett avslut på den här historien.

– Jag tror att många Halmstadbor hade uppskattat det och sett det som ett avslut på den här historien, fortsatte han.

LÄS MER:”Domen sänder viktig signal” – men kommunen kan överklaga

Domen vann dock inte laga kraft – det vill säga att den blev giltig – förrän den 30 september när Högsta domstolen avslog Widiksons begäran om prövning.

Ränta på 8 procent

I och med det är Widikson skyldig att betala skadeståndet till kommunen – plus ränta sedan den 3 september 2018, då den olagliga avverkningen av 1 900 kvadratmeter upptäcktes.

Med tanke på att skadeståndsräntan ligger på 8 procent har den summan hunnit bli ganska ansenlig på drygt tre år.

Skulle inte pengarna ha kommit in vid månadsskiftet så finns det ett standardförfarande med att låta ärendet gå till inkasso och kronofogden.

– I samband med att hovrätten kom med sin dom i somras betalade Jan Widiksons advokat Lars Kruse in de 250 000 kronor som de tyckte var ett skäligt, otvistigt belopp. De betalade också in 56 558 kronor i ränta på den summan, berättar kommunjurist Mats Wallmark.

ANNONS
Kommunjurist Mats Wallmark, som mötte Jan Widikson många gånger under rättsprocessen, har svårt att tänka sig att kronofogden ska behöva kopplas in.
Kommunjurist Mats Wallmark, som mötte Jan Widikson många gånger under rättsprocessen, har svårt att tänka sig att kronofogden ska behöva kopplas in. Bild: Roger Larsson

– I övrigt har jag inte sett att de resterande 2 250 000 kronorna, plus ränta, landat hos oss ännu. Men det brukar vara kutym att låta folk få en månad på sig innan vi tar till några andra åtgärder, fortsätter han.

– Skulle inte pengarna ha kommit in vid månadsskiftet så finns det ett standardförfarande med att låta ärendet gå till inkasso och kronofogden för att driva in dem. I det här fallet har jag mycket svårt att tänka mig att det skulle behövas, säger Mats Wallmark.

För Jan Widikson har räntan på skadeståndsmiljonerna som ska betalas gjort att beloppet stigit med över en halv miljon kronor på de drygt tre år som gått sedan han lät fälla kommunens skog.
För Jan Widikson har räntan på skadeståndsmiljonerna som ska betalas gjort att beloppet stigit med över en halv miljon kronor på de drygt tre år som gått sedan han lät fälla kommunens skog. Bild: Roger Larsson

Ett incitament att betala så snart som möjligt är förstås också att räntan på det resterande beloppet tickar på med 15 000 kronor i månaden – och den är redan uppe i över 550 000 kronor.

Förvaltningschef har inga svar

HP har hela veckan försökt få besked av nuvarande chefen för teknik- och fastighetsförvaltningen, Marie Leandersson, om hur pengarna ska användas för att återställa området – men hon har varit svår att få tag på.

LÄS MER:Chef från Simrishamn ska leda Halmstads nya förvaltning

”Har tyvärr inga svar ännu”, skriver hon i ett mejl och påpekar att det i dagsläget inte är klart ”vilken rådighet” teknik- och fritidsnämnden får över de aktuella medlen.

Jan Widikson betalade i somras in 250 000 kronor, plus 56 558 kronor i ränta, till kommunen. Den summan tyckte han var skälig ersättning för den skada han vållat.
Jan Widikson betalade i somras in 250 000 kronor, plus 56 558 kronor i ränta, till kommunen. Den summan tyckte han var skälig ersättning för den skada han vållat. Bild: Roger Larsson

Enligt kommunjurist Mats Wallmark finns det dock ingen risk för att miljonerna skulle hamna i kommunens allmänna pengapåse.

ANNONS

– Min bedömning är att skadeståndet ska gå till att återställa området i Tylösand så gott det går, det var därför vi krävde det i rätten, säger han.

Nämnden får bestämma

Efter att ha kontrollerat de lite speciella omständigheterna meddelar också kommundirektör Mattias Rossköld att det inte krävs några särskilda, politiska beslut för att pengarna ska tilldelas teknik- och fritidsnämndens budget.

– Så fort pengarna kommer in till kommunen förs de över till nämnden, som då får bestämma hur de ska användas, säger han.

Kommunen ska plantera där Widikson skövlade skog nära Gessles hotell i Tylösand.
”Det är kanske så att man ska plantera något annat där än det som växte före avverkningen”, säger Håkan Björklund (C) om det skövlade området mellan Widiksons nybygge vid Älgvägen och havet. Bild: Roger Larsson

– Förvaltningens expertis får titta på hur man får ut bäst resultat för pengarna. Det är kanske så att man ska plantera något annat där än det som växte före avverkningen, kommenterar nämndens ordförande Håkan Björklund (C).

”Den fortsatta hanteringen kräver att en noga genomtänkt plan tas fram först”, mejlar förvaltningschefen Marie Leandersson.

Efter att HP på fredagen publicerat den här texten på nätet ringer hon upp och berättar att åtgärderna ska läggas in i den verksamhetsplanering som pågår inför 2022.

– Det blir landskaps- och fritidsenheten på infrastruktur- och lokalförsörjningsavdelningen som ansvarar för den här frågan, förklarar hon.

Spontant vill man väl se något som växer så att skadan minimeras så fort som möjligt.

Beroende på vilken lösning de väljer kan de även bli aktuellt att skjuta till en del mindre medel utöver de 3,1 miljoner kronor som Widikson måste betala.

ANNONS

Vid rättegången pekade hans experter på att betydligt lägre summor skulle räcka för att sätta ut plantor, men att det kunde dröja 30 år innan de var fullvuxna. Är det ett alternativ?

– Spontant vill man väl se något som växer så att skadan minimeras så fort som möjligt, säger Marie Leandersson.

LÄS MER:Avverkning mot havet polisanmäls

LÄS MER:Widikson försvarar avverkning: ”När det brinner blir folk glada över brandgatan”

LÄS MER:Två år efter anmälan ska avverkning upp i rätten

LÄS MER:Dom om trädfällning har riksintresse

LÄS MER:Åklagare: ”Trädens höjd är viktigare än åldern”

LÄS MER:Naturparkmästaren tar ny strid mot kommunen

LÄS MER:Hans kamp mot bergtall har gått åt skogen

ANNONS