Här fälls sjuka träd i Norre katts park

Kommunen har nu satt igång och börjat ta ned de träd i Norre katts park som drabbats av sjukdom. Arbetet, som stundtals fick det att knaka rejält under måndagsmorgonen, väntas pågå till början på nästa vecka.

ANNONS
|

Som HP tidigare berättat tvingas kommunen fälla tio av Norre katts parks stora träd, då dessa blivit sjuka. Nio av dem visar tydliga tecken på att ha drabbats av algsvampar medan det tionde fått allvarlig röta.

– Det har gått så långt att de utgör en stor risk. Det är tråkigt, men vi har inget annat val. Det är mycket människor som rör sig här och vi måste ta säkerheten först, säger Hanna Sandqvist, landskapsingenjör på teknik- och fritidsförvaltningen.

De sjuka träden som ska fällas är fyra hästkastanjer, en rödblommig kastanj, en lönn och fyra bokar. Arbetet med att ta ned dem startade på måndagsmorgonen och beräknas pågå fram till början på nästa vecka. Under tiden passar man också på att beskära en del andra träd, som dock inte är akut sjuka.

ANNONS

Algsvamp finns i jorden och försvinner därför inte bara för att sjuka träd tas bort. När kommunen planterar nya träd, som ersättning för de som nu fälls, kommer man att välja andra arter, berättar Hanna Sandqvist.

– Om vi får en större bredd blir vi också lite mer robusta mot sjukdomar, säger hon.

Framöver kommer kommunen göra ytterligare utredningar för att ta reda på hur omfattande svampangreppet är i parken.

– Nu har vi gjort en första koll. Nästa år kommer vi att göra en ännu större inventering, säger Hanna Sandqvist.

ANNONS