Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Emma Silvandersson är fotbollsinstruktör på Sannarpgsymnasiet (och assisterande tränare för HBK dam). Hon är också projektledare för nya metoden på skolan som ska förebygga våld och kränkningar.
Emma Silvandersson är fotbollsinstruktör på Sannarpgsymnasiet (och assisterande tränare för HBK dam). Hon är också projektledare för nya metoden på skolan som ska förebygga våld och kränkningar.

Gymnasieskola tar krafttag mot våld: ”Kränkningarna ökar”

Undersökningar visar att kränkningar ökar på gymnasieskolor i Sverige.
Nu inleder Sannarpsgymnasiet en ny metod som ska förebygga våld och mobbing bland eleverna.
– Vi måste ta tag i detta för att få en bättre miljö, säger projektansvarige läraren Emma Silvandersson.

Metoden kallas Mentors in violence prevention, förkortat MVP.

– Metoden bygger på 14 lektioner med en handledare som följer klassen hela tiden, säger Emma Silvandersson, som är fotbollsinstruktör på skolan och också projektansvarig.

Programmet bygger på tre grundkompontenter. Att få kunskap och bli medveten om olika sorters fysiskt och psykiskt våld, att eleverna ska lära sig att bli aktiva åskådare, samt att arbeta med genusnormer för att se hur kön spelar roll i hur våldet uttrycker sig.

– Att vara en aktiv snarare än en passiv åskådare kan låta tungt men det behöver inte handla om att man måste ingripa utan att det finns olika verktyg för att stoppa eller förebygga våld.

Under MVP-lektionerna kommer eleverna bland annat få se filmer som visar verklighetsbaserade situationer och diskutera dem.

– Man ska försöka få fler verktyg i hur man kan få kunskap och ta ställning, både som elev och som människa. Jag gillar att man engagerar hela klassen för att främja en god klassrumsmiljö, säger Silvandersson.

HP skrev i mars om hur en anonym grupp pekat ut mobbare på skolan genom ett massmejl.

Hur stora problem har man med mobbing och våld i dag?

– På Sannarp är vi tacksamma över att inte haft så mycket fysiskt våld. Men det handlar ju också om det psykiska våldet och där ser man, inte bara på Sannarp utan också genom undersökningar som Elevbarometern, att kränkningar ökar. Där tycker skolledningen att vi måste ta tag i detta för att få en bättre miljö.

Först ut att prova MVP-metoden är ekonomiprogrammet men på sikt vill man att hela skolan ska gå programmet. Nu har man haft det första introduktionstillfället.

– Men sedan fortsätter vi i augusti. Vi har inte kunnat börja det tidigare eftersom att man rekommenderar att genomföra det med eleverna på plats för att ta del av diskussionsunderlaget, säger Emma Silvandersson.

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

Superlokalt – här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här