Martin Ekmarck, boxägare och coach, betonar vikten av att kunna hålla verksamheten fortsatt öppen.
Martin Ekmarck, boxägare och coach, betonar vikten av att kunna hålla verksamheten fortsatt öppen. Bild: Stefan Bennhage

Gymmen är rustade inför skärpta restriktioner

För gymmen i Halmstad kan hårdare restriktioner innebära ett minskat deltagarantal. Trots en oviss framtid håller gymmen öppet och känner sig förberedda.

ANNONS
|

På grund av smittläget införs det nu särskilda råd även i Halland. Bland annat uppmanas allmänheten skarpt att hålla sig borta från platser så som köpcentrum och bibliotek. Uppmaningen gäller också möten, konserter och idrottsaktiviteter samt fysiska kontakter med personerna utanför ens eget hushåll. För den som gymmar innebär det här att det kan komma ske en viss förändring.

Betonar vikten av fortsatt träning

CrossFit Halmstad var under gårdagen snabba med att ändra sitt bokningsschema och gå ut med hur många som nu får vistas i lokalerna. De har efter deras nya, skärpta, rutiner fått bra respons från sina medlemmar. Martin Ekmarck, boxägare och coach, betonar vikten av att kunna hålla verksamheten fortsatt öppen.

ANNONS

–Vi kommer anpassa verksamheten efter förutsättningarna, men vi är en näringsverksamhet som måste kunna fortsätta fungera. Vi har människor som är anställda hos oss som måste tjäna sitt levebröd, säger Martin Ekmarck.

Verksamheten har sedan restriktionerna begränsat hur många de tar in i lokalen och på sina pass. Medlemmarna kommer in i lokalen med ett personligt inloggningskort som ska ge möjligheten till att vara där när det är låg beläggning. Huvudtimmarna för gymmet är på kvällen och Martin trycker på vikten av att göra gott om plats för medlemmarna. För att minska antalet människor i omlopp före och efter passen har de lagt in 15 minuter mellan varje pass som ska minska springet.

Har ni märkt av att antalet besökare har minskat sedan restriktionerna skärptes?

–Nja, vi märkte av i våras att en del började träna på andra tider än vanligt. Vi har haft ungefär samma totala beläggning men vi har sett en förskjutning kring när medlemmarna kommer hit för att träna, förklarar Martin Ekmarck.

Hur bemöts den här förändringen av era medlemmar?

–Signalerna vi får från medlemmarna nu när vi har gått ut med våra nya restriktioner är oerhört positiv. Vi känner oss hoppfulla att vi kan fortsätta driva verksamheten men i en annan form. Alla är beredda att göra sitt och det känns härligt att få den responsen, berättar Martin Ekmarck och tillägger:

ANNONS

–Om vi ska kunna klara av corona så är det av vikt att man har ett starkt immunförsvar och det får man genom bra sömn, kost och träning. Vi känner oss trygga i det vi gör och hur vi bedriver verksamheten med stöd från våra medlemmar.

LÄS MER:Halmstadborna om de nya restriktionerna

Redan hunnit anpassa

På SATS i Halmstad kommer inte de lokala restriktionerna förändra mycket för deras medlemmar. Gymkedjan har sedan förra veckans besked angående skärpta restriktioner i både Göteborg och Malmö redan hunnit anpassa sina träningsanläggningar.

–Regionchefen för Södra Sverige har anläggningar som påverkades av de tidigare lokala restriktionerna både i Göteborg och i Malmö. Exakt samma åtgärder finns redan på plats i Halmstad. Om det kommer något ytterligare så anpassar vi självklart oss efter det, meddelar Malin Selander, kontaktperson på SATS och tillägger:

–Generellt kan jag säga att vi följer alla direkta rekommendationer från folkhälsomyndigheten.

Drar ner antalet deltagare

Friskis & Svettis i Halmstad var även de ute i god tid och kände sig förberedda inför att det eventuellt skulle komma skärpta restriktioner.

–Vi började coronasäkra redan i måndags, vi misstänkte att det skulle komma fler restriktioner, berättar Elisabeth Malmberg som är lokalansvarig på Friskis & Svettis i Halmstad.

Redan i april valde Friskis & Svettis att ta bort alla sina seniorpass. Nu kommer även deltagarantalet skäras ner bland de pass som fortfarande erbjuds under hösten.

ANNONS

–Vi märkte i april att de äldre försvann från gymmet, och de skulle de ju göra så det var bara bra, säger Elisabeth Malmberg och fortsätter:

–De har ökat på nu så det är bra att vi har ett stort gym där man kan hålla bra avstånd till varandra. De äldre kan komma hit vid specifika tider då det är mindre folk i lokalerna.

För den som gymmar på Friskis & Svettis kommer de skärpta restriktionerna främst märkas av då träningspassen kommer ta emot färre deltagare.

–Vi hade redan i höst valt att inte ha med lika många pass som tidigare. Nu har vi även minskat antalet deltagare. Alla som vill vara med kanske inte får plats och det är så man kan komma att märka av det som medlem. Vi gör ju det för allas skull, och vi hoppas att alla förstår det, avslutar Elisabeth Malmberg.

LÄS MER:Detta innebär de skärpta råden

Ulrika Åkerlund på CrossFitt Spiro i Halmstad skriver i ett svar till HP:

”Vi kommer justera tider och rutiner för in- och utpassage likt det våra kollegor gjort i Skåne och Norrtälje. Mer exakt vet vi inte nuläget.”

ANNONS