Gustav Fridolin till det vattendrabbade Getinge

Med anledning av översvämningskatastrofen i Getinge i Halland åker Miljöpartiets språkrör dit under onsdagen för att prata med drabbade.

ANNONS
|

– Man ser ju hur extremvädret slår till igen, det var värmen tidigare i sommar och nu det här. Det har varit en sommar då extremvädret återkommit till Sverige och den övriga världen, säger Gustav Fridolin.

Han kommer ner till Getinge under onsdagseftermiddagen och stannar några timmar innan han fortsätter ner till Skåne.

– Jag kommer att träffa människor i Getinge som är drabbade, lokala miljöpartister och politiker. Många har fått evakuera sina hem och förlorat ägodelar, säger han.

Han menar att miljöfrågan får alltför lite utrymme i den politiska debatten. Trots att det är en viktig fråga för väljarna, som man kunde se i vårens val till EU-parlamentet, har frågan inte lyfts upp i valrörelsen.

ANNONS

– Det vi ser nu är de första effekterna av klimatförändringarna, med mer extremt väder och fler naturkatastrofer i världen. Samtidigt som det är en viktig fråga för väljarna väljer politikerna att prioritera ner det, säger Gustav Fridolin.

Vad säger att just översvämningarna i Halland är en effekt av klimatförändringarna?

– Man kan aldrig säga att en speciell naturkatastrof har med klimatförändringarna att göra. Men vi ser fler extrema väder under kortare tid, och det är en effekt av klimatförändringar.

Vad anser du om beredskapen?

– Det går inte att dra några slutsatser än. Men det vi vet är att vi inte har byggt om samhället i tillräckligt hög grad för att till exempel säkra vattenledningar och vägar. Om vi inte gör det väntar enorma kostnader både för samhället och för människor som drabbas.

ANNONS