Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/15

Gullbrandstorps scoutkår packar till Sveriges största ungdomsläger

Under torsdagseftermiddagen fyllde Gullbrandstorps Scoutkår ett släp fullt med allt som kan tänkas behövas för en veckas äventyr. Under morgondagen bär det av mot Sveriges största scoutläger för ungdomar.
– Det ska bli extremt kul, äventyr och kompisar är det bästa, säger Lukas Tilmaz, ledare i Gullbrandstorps scoutkår.

På packlistan till Jamboree22, Sverige största ungdomsläger med över 11 000 deltagare, finns allt från köksutrustning och spade till brandsläckare och frisbee. Det är mycket att tänka på när scoutföreningar från hela landet ska åka till Kristianstad för att bo i tält, laga mat ute, uppleva spännande äventyr och träffa nya kompisar under en vecka.

– Jag är extremt taggad på massa aktiviteter, äventyr och träffa nya kompisar. Det kommer även scouter från andra länder, vilket ska bli riktigt kul, säger Lukas Tilmaz, 17 år, ledare i Gullbrandstorps scoutkår och en av Scouternas unga talespersoner.

För att ge alla 60 personer från Gullbrandstorps Scoutkår tak över huvudet för en vecka krävs det mer än ett tält. På packlistan står tre militärtält med plats för 15 personer i varje, fyra sexmannatält och 10 fyramannatält.

– Vi kommer bygga upp likt en by på platsen med alla deltagarna. All kunskap vi har lärt oss under våra år som scouter kommer vi få använda nu, bland annat genom att surra, tälja och göra knopar.

Några av aktiviteterna som scouterna kommer att delta i är nattvandring och lägerbål, men även sjunga lägersången som artisten Frans har skrivit.

– Jag har aldrig varit på ett såhär stort läger, så det ska bli riktigt spännande. Min mamma har varit med i scouterna som ung och har berättat att man kan skaffa vänner för livet runt om i hela Sverige, berättar Emilia Larvall, 15 år, och tillägger:

– Jag ser även framemot att se allas olika scarfar. Varje scoutkår har en unik färg på sin scarf, så det ska bli spännande.

Under lägret deltar över 360 internationella scouter från nio olika länder, bland annat Uganda, Frankrike och Storbritannien. De ukrainska ungdomar som vill vara med på lägret får delta kostnadsfritt.

Tema för lägret är “Drömmen om en hållbar värld.” Med bland annat en vattensnål handtvätt ska Gullbrandstorps Scoutkår se till att hålla vattenförbrukningen nere under veckan. De kommer även samåka med alla scouter i Halland till lägret.

– Målet är att göra världen till en bättre plats. Nu när det kommer deltagare från olika länder kan man förhoppningsvis ta lärdom av dem, säger Lukas Tilmaz.

Åldersgrupper inom scouting:

Spårarscout (8-9 år)

Upptäckarscout (10-12 år)

Äventyrarscout (12-15 år)

Utmanarscout (15-18 år)

Roverscout (18-25 år)

Fler nyheter om Halmstad hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här

 

Ladda ner vår nyhetsapp!
1. Sök på ”Hallandsposten” i App Store eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm bland dina andra appar.
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet!