Guldsmeder fick rädda pingistrofén

Med anledning av stundande bordtennis–VM anlände nyligen en anrik trofé till Halmstad. Men den visade sig vara i allt annat än toppskick, varför ett gäng guldsmeder fick komma till undsättning.

ANNONS
|

I samband med bordtennis–VM i Kairo 1939 skänkte kung Farouk av Egypten trofén Egypt Cup till bordtennissporten. Därefter beslöts det att silverkonstruktionen skulle vandra mellan arrangerande värdstäder för att symbolisera den vänskap som karakteriserar mästerskapet.

Men när så trofén anlände till årets värdstad för mästerskapet, Halmstad, så visade det sig att det nomaddoftande upplägget satt sina spår: trofén var trasig.

För att råda bot vände sig arrangören till guldsmederna, med Håkan Ramsén i spetsen, på Smycka Guld & Silversmide i Halmstad.

– Trofén hade ett antal sprickor, hål och bucklor. Den måste ha tappats mer än en gång skulle jag tro. Men jag och mina tre guldsmeder tog oss an arbetet, säger Håkan Ramsén och fortsätter.

ANNONS

– Det var en väldigt stor ära att bara få hålla i den, och att sedan få laga den var en ännu större ära. Det var ett hedersuppdrag.

Men att få trofén i ett skick värdigt ett världsmästerskap var knappast något som kunde fixas på en eftermiddag.

– Det krävdes mycket jobb, det tog några dagar. Men med rätt verktyg och mycket tålamod så gick det vägen till slut.

Och nästa troféjobb ligger inte långt borta om man får tro Håkan Ramsén.

– Senast 2021 kommer jag gravera in "Halmstads BK" på Lennart Johanssons pokal, säger han.

ANNONS